Бајатовић: Спреми смо за изградњу Турског тока

БЕОГРАД: Изградња гасне интерконекције кроз Србију од бугарске до мађарске границе почеће крајем марта или почетком априла, изјавио је данас генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и поручио да не види ниједну примедбу Енергетске заједнице која мозе да стопира пројекат Турског тока.
gasovod
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

На седници скупштинског Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Бајатовић је рекао да се мишљење Србије не разликује од мишљења Енергетске заједнице по питању енергетске безбедности и потребе да постоји таква инфраструктура намењена пре свега, југоисточној Европи, али да различито гледају на питање конкуренције.

"Не гледамо исто на то, све мере које је тражила Енергетска заједница су легитимне, не видим ниједну примедбу која може да стопира пројекат Турског тока. Таквих примедби и нема", рекао је Бајатовић.

Он је навео да је сигуран да ће српска Агенција за енергетику донети позитивно решење за изградњу гасне интерконекције те да ће се пројекат изградње Турског тока десити.

"Србија је спремна за изградњу овог пројекта и првих 300 милиона евра је обезбеђено, додатно финансирање је обезбеђено у првом кораку, у другом ће бити класично пројектно финансирање, а изградња почиње крајем марта, почетком априла. Изградња би требало да буде завршена до 15 децембра", рекао је Бајатовић.

Он је додао да је Србија са партнерима спремна за изградњу гасовода.

На седници Одбора за привреду присуствовали су директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач, министар рударства и енергетике Александар Антић, директор Агенције за енергетику и представници других надлежних органа.

Копач је на тој седници представио годишњи Извештај о напретку Србије у области енергетике.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести