Бајатовић: Почетак изградње гасовода предвиђен за март

БЕОГРАД: Изградња гасовода кроз Србију од границе с Бугарском до границе с Мађарском требало би да почне у марту, завршетак радова предвиђен је за 15. децембар ове године, а стављање у функцију биће 1. децембра идуће године, изјавио је генерални директор Јавног предузећа “Србијагас” Душан Бајатовић.
gasovod
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

Ако све буде у реду, ми ћемо у периоду између 15. и 31. марта кренути да радимо и све је спремно за оно што је тражио (председник Русије Владимир) Путин и што су Путин и (председник Србије Александар) Вучић договорили и што пише у документима Агенције за енергетику. Ми предвиђамо завршетак овог гасовода 15. децембра, техничко испитивање и његово стављање у функцију 1. децембра 2020. године, казао је Бајатовић на ТВ Пинк.

Према његовим речима, за почетак радова чека се мишљење Енергетске заједнице (ЕЗ) које се очекује почетком фебруара.
Чекамо, првих дана фебруара биће дато мишљење ЕЗ, а након тога ће наша агенција дати коначно решење, казао је Бајатовић.

Како је истакао, обезбеђено је првих 300 милиона евра и све је спремно за почетак радова како би 1. јануара 2020. године гасовод почео да ради.

Ми првих 300 милиона евра имамо обезбеђено у том пројекту. То зна и ЕЗ, ми смо се позабавили једним делом и пројектовањем и оним што можемо. Не можемо ништа да радимо док не добијемо дозволу. Али паралелно, ми смо се спремили и већ смо пребројали механизацију која постоји овде у Србији. Српске компаније ће добити значајан део посла, а контактирали смо са произвођачима ако бисмо ишли на убрзану испоруку, да се и то деси, истакао је Бајатовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести