Бечејски комбинат неће бити раскомадан

Назире се зрачак наде за запослене у ПИК-у „Бечеј“, некада најмоћнијем војвођанском колективу из области агрокомплекса. Неће бити распарчавања, него ће се нова продаја

имовине ПИК-а „Бечеј“ обавити у целости као правно лице. То је најважнија одлука последњег састанка Одбора поверилаца ПИК-а „Бечеј“, којем је у просторијама комбината председавао помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине мр Ненад Катанић. На истом састанку усвојена је и нова процена вредности капитала од 87 милиона евра. Тако је, пет месеци пошто је судија Привредног суда у Новом Саду прогласио банкротство ПИК-а „Бечеј“, донета жељена одлука о начину уновчења имовине ПИК-а „Бечеј“, који је од 2011. године био у радном стечају.

– Да, то је у овом тренутку најбоље решење за ПИК „Бечеј“ и за њега смо се залагали сви у компанији – рекао нам је стечајни управник ПИК-а Павел Северињи. – Мој став је одувек био да ПИК „Бечеј“ треба да се сачува у целини, да не би пропао труд свих запослених током минуле четири године рада у стечају. Задовољни смо и поценом вредности капитала, уз напомену да је већ пет фирми узело писмо о намерама, чиме су показали да су заинтересовани за куповину ПИК-а „Бечеј“.

Тако се, најзад, успоставила потребна комуникација свих актера у маратонском процесу око стечаја ПИК-а „Бечеј“: ресорног министарства, запослених у ПИК Бечеј заједно са синдикатима, локалне самоуправе и највећих поверилаца.

– Напори свих заинтересованих страна иду у добром смеру ка разрешењу проблема ПИК-а „Бечеј“. Томе се, наравно, највише радују запослени у том пољопривредном гиганту, али и грађани наше општине. Очекујемо до краја године расписивање јавног надметања за продају ПИК Бечеј као правног лица у целини – јасан је председник општине Бечеј мр Вук Радојевић. – Наш став је одувек био јасан: ценећи потребе запослених у ПИК-у „Бечеј!, који су одржали комбинат током четворогодишњег процеса стечаја, ми смо ту да их подржимо у очувању производне делатности. Управо због тога смо им омогућили, придржавајући се законских одредби, да од ове године обрађују 3.800 хектара више. Толико нових обрадивих површина су обезбедили путем права пречег закупа пољопривредног земљишта у државној својини на основу броја грла у сточарству. То је доказ више да локална самоуправа подржава развој сточарства и ПИК „Бечеј“.

В. Јанков

 

Више њива за сигурност

ПИК „Бечеј“ је до сада на основу закупа обрађивао 4.800 хектара пољопривредног земљишта у државној својини, а од ове године та површина износи 8.600 хектара. На тај начин је обезбеђен већи обим посла и ново упослење садашње радне снаге, а постоји могућност и за нова запослења. Све то иде у прилог потенцијалном купцу ПИК-а „Бечеј“ јер ће се на тај начин умањити или потпуно елиминисати потреба за социјалним програмом за вишак радне снаге.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести