Бечки економски форум: За заједничке активности у региону

БЕОГРАД:  Међународни скуп "Бечки економски разговори - београдски састанак", који организују Бечки економски форум (ВЕФ) у сарадњи са Савезом економиста Србије (СЕС), отворен је данас у Београду с поруком да само заједничким пословним активностима привреде региона могу да буду конкурентније оним у развијеним земљама Европске уније и света.
Bečki ekonomski forum / Tanjug
Фото: Tanjug

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, отварајући скуп чији је посебан фокус на добром економском развоју Србије, рекао је да су привреде држава Западног Балкана, посматрано у целини, забележиле раст, што је довело до отварања нових радних места, али да је то далеко од тога што наши потенцијали омогућавају.

“Сви знају да наше фирме немају ресурсе да буду конкурентне компанијама из развијених земаља и зато само заједничким пословним активностима можемо да постанемо конкурентнији и да подигнемо привреду региона”, рекао је Чадеж.

Он је нагласио да сваки контакт и разговор компанија држава Западног Балкана доприноси развоју нашег региона у целини.

Истакавши да се нада да ће “Београдски разговори” почети да се одржавају више пута годишње, како би његови учесници могли да разговарају о темама важним за читав регион, Чадеж је додао да компаније из региона имају природан интерес да се повезују и да стварају нове механизме за учвршћивање својих односа.
 

"Привредна комора је један од иницијатора економског повезивања и пословног умрежавања у региону"

Када је реч о конкрентим стварима, Чадеж је указао да су Србија и Албанија већ почеле да стварају прва заједничка предузећа, наводећи пример оних које су почеле да раде на реконструкцијама брана и грађевинским радовима на хидроелектранама у Албанији, старањем о индустријском отпаду, изградњом спорстких објеката у основним школама...

“Много тога смо почели да радимо и са Привредном комором Косова, и сада не прође ни недељу дана а да немамо компанију из Приштине, Пећи или Призрена у Нишу, Крагујевцу и осталим градовима”, рекао је Чадеж.

Како је додао, оне не само да тргују, већ има и оних које раде на заједничким инвестиционим и новим пројектима.

“Моја порука је јасна - ми смо механизме почели да правимо пре две године, а данас мислим да су доносиоци одлука у политици схватили и кренули у нешто што називамо корацима ка јединственом тржишту”, рекао је Чадеж.

Oве године ће на састанку у Трсту, у оквиру Берлинског процеса, бити представљена инвестициона платформа за Западни Балкан

“Инвеститори ће моћи на једном месту да нађу све информације, од законодавства, субвенција, залихама, индустријама, партнерима...”, најавио је ЧАдеж.

Како је истакао, такође ће бити урађене и препоруке владама са конкретним корацима ка бољој економској интеграцији региона.

Генерална секретарка ВЕФ Елена Кирчева је Чадежу уручила специјално признање Форума за активности које је Привредна комора Србије спровела у претходном периоду.

"Бечки економски разговори - београдски састанак" у фокусу има три теме - одговорност регионалног повезивања, потребе за подстицање регионалне сарадње на европском путу и регионалне могућности инвестирања.

За дебату, у Привредној комори Србије, регистровало се више од 200 учесника из 19 земаља, личности које представљају широк спектар пословног и јавног живота корпорација, институција и организација, не само у Европи, већ из целог света.

Влаховић: Србија да буде мотор регионалног развоја

БЕОГРАД: У годинама пред нама Србија би требало да буде један од мотора регионалног развоја, а унапређење сарадње у региону јесте један од приоритета

Thumbnail

наше земље, истакао је данас, приликом отварања "Бечких економских разговора – београдски састанак 2017“ председник Савеза економиста Србије (СЕС) Александар Влаховић.

Влаховић је, у свом излагању, истакао да ће виши ниво регионалне сарадње свима у региону олакшати и убрзати пут ка ЕУ, а то је заједнички циљ целог региона.

На скупу који заједно организују Бечки економски форум (ВЕФ) и СЕС, он је казао да су основне теме конференције унапређење регионалне сарадње, шансе за регионално инвестирање, као и убрзање пута ка ЕУ.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести