Акције на европским берзама тону пети дан узастопно

ЛОНДОН: Ширење епидемије коронавируса тресе глобална тржишта капитала, а на европским берзама је у току пети узастопни дан распродаје и пада цена акција јер се инвеститори панично "ослобађају" ризичне имовине због раста броја заражених и умрлих од тог вируса на "старом континенту".
ny berza
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Паневропски индекс Стокс 600 пао је данас за 2,1 одсто, након што је јуче ослабио за 1,8 посто, тако да је на недељном нивоу у минусу од 7,5 процената, према подацима са портала МаркетВоч.

Укупно посматрано, европске акције су у последњих пет дана пале за 9,4 одсто вредности са рекордних нивоа забележених прошле недеље.

Немачки индекс ДАКС 30 је склизнуо наниже за 0,8 посто, француски КАК 40 за 0,6 процената, а лондонски ФТСЕ 100 за 0,4 одсто.

Збивања на европским тржиштима капитала прате суноврат цена акција на глобалним берзама, нарочито на Волстриту где су индекси С&П и Дау Џонс у последња два дана забележили најоштрији пад у последњих пет година, након што је амерички Центар за контролу и превенцију болести упозорио Американце да се припреме за избијање епидемије.

Европа се суочила са избијањем коронавируса у Италији, а случајеви заразе су потврђени и у другим земљама, попут Шпаније, Француске, Аустрије, Хрватске...

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести