Безос продао скоро милион акција Амазона за три дана

ЊУЈОРК: Оснивач и генерални директор Амазона, Џеф Безос, доставио је Комисији за хартије, након затварања берзе 31. јула увече, папире који показују да је током три последња јулска дана продао акције компаније у вредности од 1,8 милијарди долара
Amazon
Фото: amazon.com

Након плаћања пореза, нето ће му остати око 1,4 милијарде долара, пише Форбс.

Безос је, како се додаје, продао је 965.612 акција Амазона у периоду од 29. до 31. јула, када је цена тог гигантског онлајн трговца била око 1.900 долара по акцији. 

С овом продајом, шеф Амазона је остао без 1,6 одсто деоница једне од највреднијих компанија на свету, али и даље поседује више од 58,1 милион акција.

Безос неприкосновено држи титулу најбогатије особе на свету, сада са нето вредношћу од 116 милијарди долара, према калкулацији Форбса, који је ову рачуницу извео на основу цене акције Амазона на затварању берзе у среду. Од тог износа, око 108 милијарди долара његовог богатства потиче од акција Амазона које поседује.

Из папира поднетих Комисији, такође се види да је Безос бившој супрузи Мекензи дао 25 одсто власничког удела у Амазону, односно 19,7 милиона акција.

Њене акције вреде готово 36,8 милијарди долара, што је чини трећом најбогатијом женом на свету, иза Франсоаз Бетанкур Мејерс из Француске, једине наследнице Л'Ореала, и Алис Волтон, која је наследила део богатства Волмарта.

Безос је још 2017. изјавио да ће годишње продавати акције Амазона у вредности око милијарду долара како би финансирао своју компанију која се бави истраживањем свемира "Блу Ориџин", али није познато да ли ће средства од најновије продаје деоница бити искоришћена у те сврхе.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести