Амазон ће лансирати хиљаде интернетских сателита

Интернет компанија Амазон планира да распореди 3.236 сателита како би могла да покрије регије у којима живи око 95 одсто светског становништва. Остали детаљи тренутно су штури, укључујући и процењени временски оквир за активирање мреже или трошкове пројекта, преноси билтен Европске асоцијације новинских агенција (ЕАНА), као и портал Geek Wire.
s
Фото: pixabay.com/ilustracija

Амазон је последња велика компанија која ће радити на том пројекту. Мрежу "Starlink SpaceX" чиниће скоро 12.000 сателита када буде довршена, док је "OneWeb" лансирао своје прве „5Г" сателите у фебруару.

„Пројект 'Куипер' нова је иницијатива покретања нисколетећих сателита у Земљиној орбити која ће омогућити нисколатентну 'бродбенд' конекцију велике брзине за заједнице широм света које нису покривене конекцијом. Ово је дугорочни пројекат који предвиђа опслуживање десетак милиона људи који немају основни приступ 'бродбенд' интернету. Надамо се партнерству у тој иницијативи с компанијама које деле ову заједничку визију", изјавио је портпарол Амазона за Geek Wire.

Амазон је у новембру прошле године саопштио да ће изградити 12 копнених станица широм света како би пребацивао податке у и са сателита, нудећи наговештај ширих свемирских амбиција.

У међувремену, "Блу ориџин" Џефа Безоса, помаже 'Телесату' да размести мрежу интернетом повезаних сателита компаније ракетом за пренос великих терета "Неnj Гленн", јавио је портал "Endgadget", преноси билтен ЕАНА.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести