Биткоин на новом рекорду свих времениа од 50.600 долара

ЛОНДОН:Биткоин је скочио данас изнад 50.000 долара на нов рекорд свих времена, подстакнут између осталог саопштењем софтверске компаније МикроСтратеџи да ће прикупити 600 милиона долара продајом ефективног новца, а приход уложити у куповину најстарије светске криптовалуте.
bitkoin, ilustracija
Фото: Илустрација

Како преноси Ројтерс, биткоин је достигао нов максимум од 50.602 долара, након што се претходно трговао у порасту за 3,3 посто на 49.537 долара.

Од почетка године до сада, биткоин је ојачао за око 72 посто, при чему је изразити раст забележен након што је произвођач електричних аутомобила "Тесла" саопштио да је у куповину ове виртуелне валуте уложио 1,5 милијарди долара.

Поред тога, снажном успону допринео је и раст тражње великих инвеститора за биткоином од којих су многи наговестили да ће почети да га прихватају као средство плаћања.

Компанија за пословни софтвер МикроСтратеџи је објавила данас да ће прикупити 600 милиона долара продајом конвертибилних новчаница и искористити приход за куповину биткоина, чиме додатно појачава своја континуирана улагања у ту криптовалуту.

Акције МикроСтратедзија скочиле су након те вести за скоро 4,0 посто на трговању пре званичног отварања Њујоршке берзе.

Ова компанија, чији је главни извршни директор Мајкл Сејлор, постала је један од најистакнутијих заговорника биткоина, при чему је прошле године непрестано гомилала количину те валуте како јој је вредност расла.

МикроСтратеџи је такође у децембру продао традиционалне новчанице у вредности од 650 милиона долара како би купио биткоине.

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести