Биткоин се тргује за 54.550 долара

ЊУЈОРК: Тржишна капитализација биткоина поново је прешла границу од 1.000 милијарди долара, пошто је цена ове криптовалуте, према последњим подацима са трговинске платформе КоинДеск, порасла на 54.550 долара за један новчић.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Ово је други пут да тржишна вредност најпопуларније светске виртуелне валуте пробија тржишну вредност од једног билиона долара у последњих 18 дана.

Биткоин је први пут прекорачио тржишну капитализацију од билион долара 19. фебруара, задржавши се пар дана на том нивоу након чега је пао испод те границе.

Од почетка ове године, биткоин је ојачао за 80 посто, а у последњих 12 месеци његова вредност је порасла за 570 посто. Биткоин је највишу цену свих времена, од 58.332,36 долара, забележио 22. фебруара.

Његовом вртоглавом успону допринело је неколико фактора, укључујући раст интересовања великих институционалних инвеститора, као и улагања корпорација попут "Тесле", Сквера и Мајкростратеџија у ову криптовалуту. Кинески произвођч апликација Меиту је у недељу такође саопштио да је купио не само биткоин, већ и другу највећу светску криптовалуту етереум.

Етер се, иначе, данас тргује по цени од 1.836,73 долара, у порасту за 7,0 посто на дневном нивоу.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести