Брент нафта близу 80 долара за барел

ТОКИО: Цене нафте наставиле су данас раст пети дан заредом, при чему се северноморска нафта Брент приближава нивоу од 80 долара за барел због забринутости у погледу снабдевања, с обзиром на повећање тражње у свету како пандемија јењава.
naftna platforma Foto:Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

На ноћашњем азијском трговању у 2:08 часова по средњоевропском времену цена Брента је ојачала за 1,14 долара или 1,5 посто, на 79,23 долара за барел, извештава Ројтерс.

Америчка WТI нафта је поскупела за 1,11 долара или 1,5 процената, на 75,09 долара, што је њен највиши ниво од јула, након што је прошле седмице забележила пету узастопну недељу раста.

„У свим регионима се наставља ослањање на залихе услед ограничености испорука“, објавила је компанија АНЗ Рисерч.

Растуће цене гаса такође утичу на повећање тражње за нафтом и успон цена "црног злата", које је сада релативно јефтиније за производњу електричне енергије, додају аналитичари АНЗ-а.

Прва јавна продаја државних резерви нафте у Кини једва да је допринела зауздавању раста цене, при чему су ПетроЧајна и Хенгли Петрокхемикал купили четири контигента у укупном износу од око 4,43 милиона барела.

Увоз нафте у Индији достигао је у августу највиши ниво у последња три месеца, опорављајући се са готово једногодишњег минимума забележеног у јулу, јер су рафинерије убрзано допуњавале залихе у очекивању повећања потражње.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести