Цена нафте ојачала на 103,4 долара по барелу

СИНГАПУР: Цене нафте су продужиле раст започет у петак, подржане слабијим доларом и оскудном понудом, који су превагнули над страхом инвеститора од могуће рецесије и пада потражње за горивом због потенцијалних нових ковид мера затварања у Кини.
naftna busotina, NIS
Фото: нис

Цена нафте Брент за септембарску испоруку скочила је за 2,24 долара или 2,2 посто, на 103,40 долара по барелу, након пораста од 2,1 одсто у петак. Америчка WTI нафта за доставу у августу је поскупела за 2,90 долара или за 1,9 процената, на 99,49 долара по барелу, настављајући раст са претходне трговинске сесије када је напредовала такође за 1,9 посто, извештава Ројтерс.

Прошле недеље, Брент и WTI су забележили највећи недељни пад у последњих око месец дана услед сраха од рецесије која би погодила потражњу за "црним златом". У деловима Кине су ове седмице поново почела масовна тестирања на ковид, што је изазвало забринутост у погледу потражње за нафтом у тој земљи, другом највећем светском потрошачу тог енергента.

Успону цена нафте допринела је и слаба понуда. Као што се очекивало, путовање америчког председника Џоа Бајдена у Саудијску Арабију није резултирало никаквим обећањем највећег произвођача у оквиру Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) да ће повећати производњу и испоруке нафте, додаје британска агенција.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести