Цене акција на европским берзама тону

ЛОНДОН: Акције на европским берзама бележе данас губитке, јер су слабији подаци о кинеском расту од очекиваних погодили деонице произвођача луксузне робе и јер немољиви раст цена сировина подгрева страх да ће се инфлаторна спирала отети контроли.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Паневропски индекс СТОКС 600 пао је за 0,5 посто, након што је прошле седмице остварио најбољи недељни резултат од марта подстакнут оптимистичним почетком сезоне објављивања кварталних компанијских извештаја о добити, преноси Ројтерс.

Азијске акције су такође на силазној путањи под притиском података о најспоријем расту кинеске економије у трећем тромесечју у последњих годину дана, на који су утицали криза с електричном енергијом, уска грла у ланцу снабдевања и велике турбуленција на тржишту некретнина.

Деонице европских произвођача луксузне робе, с ризиком изложеним Кини, укључујући ЛВМХ, Керинг и Хермес, пале су за по 3,0 посто, чему је, поред осталог, допринео позив кинеског председника Си Ðинпинга да се повећа стопа пореза на потрошњу.

Белгијска групација за технологију материјала и рециклажу Умицоре је међу највећим губитницима на берзи с падом вредности од 5,5 посто, који уследио после информације да је компанија смањила пројекцију профита због јачих негативних последица глобалне несташице полупроводника него што се раније очекивало.

Аналитичари предвиђају да ће финансијски извештаји европских компанија показати раст добити од готово 47 одсто у трећем кварталу, према подацима Рефинитив ИБЕС-а. Те прогнозе су последњих дана ревидиране навише, што је помогло индексу СТОКС 600 да скочи прошле недеље близу августовског највишег нивоа.

Европске рударске, као и нафтне и гасне компаније, данас су међу маобројним добитницима на тржишту акција, а њихов раст је охрабрен успоном фјучерса сирове нафте на преко 85 долара по барелу и порастом цена метала.

Деонице француске биотехнолошке компанија Валнева су регистровале невероватан узлет од од 32,3 процента, након што је фирма известила о позитивним резултатима у последњој фази испитивања свог кандидата за допунску вакцину против ковида-19.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести