Цене нафте осцилирају око вишегодишњих максимума

ЊУЈОРК/ЛОНДОН: Цене нафте крећу се данас око вишегодишњих максимума, подупрте знацима о смањеној испоруци из Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и других произвођача, док су очекивања о повећању залиха у САД вршила притисак на цене.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Повећање производње нафте у ОПЕК-у је подбацило у октобру у односу на план предвиђен споразумом са савезницима изван нафтног картела, показало је Ројтерсово истраживање, због непредвиђених прекида производње и ограничених капацитета код неких мањих произвођача.

Северноморска нафта Брент је склизнула за осам центи или 0,1 посто, на 84,63 долара по барелу, док је америчка нафта WTI ослабила за 22 цента или 0,26 процената, на 83,88 долара по барелу.

Цена Брента је ове године порасла за више од 60 одсто, достигавши прошле недеље трогодишњи максимум од 86,70 долара по барелу услед опоравка потражње.

Група ОПЕК+, коју чине чланице ОПЕК-а и њени савезници с Русијом на челу, која је прошле године смањила производњу за 9,7 милиона барела дневно, што је око 10 посто дневне потражње, држи се свог плана о постепеном повећању испорука за 400.000 барела дневно сваког месеца, упркос апелима САД и других потрошача да повећа пумпање.

Очекује се да ће ова алијанса такву одлуку донети на састанку у четвртак.

Цене "црног злата" су данас биле под притиском очекивања да ће овонедељни снимак понуде у САД показати још један раст залиха нафте.

Аналитичари процењују у анкети Ројтерса повећање залиха од 1,6 милиона барела.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести