Цене нафте остаће ниске чак и ако ОПЕК још среже производњу

ЊУЈОРК: Чак и ако Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) смањи производњу за додатних 600.000 барела дневно, цене нафте би могле да остану слабе до априла, процењује виши аналитичар компаније S&P Global Plats, Канг Ву.
nafta
Фото: MaxPixel, ilustracija

Разлог за то лежи у чињеници да залихе расту јер је смањена тражња за нафтом због епидемије коронавируса, изјавио је Канг, шеф сектора за аналитику S&P Globala у Азији, за америчку телевизију CNBC.

Цене нафте су под притиском због вируса који изазвао вишенедељно затварање кинеских компанија и принудио авио-превознике широм света на обуставу и отказивање летова.

Због јачања економског утицаја коронавируса, ОПЕК је смањио изгледе светске тражње за нафтом у свету, при чему је за Кину, из које је кренула епидемија, срезао прогнозу о потражњи у првој половини ове године за 0,2 милиона барела дневно.

ОПЕК-ов Заједницки технички комитет је на тродневном састанку почетком фебруара препоручио смањење пумпања нафте за још 600.000 барела дневно, а S&P Global Plats очекује управо такву одлуку на састанку нафтног каретала 5. и 6. марта.

Канг, међутим, напомиње да ће актулени раст залиха нафте можда у априлу бити апсорбован на тржишту, што, каже, значи да би цене могле да остану слабе у наредна два месеца, пре него што крену навише током лета.

Цена фјучерса северноморске нафте "брент" пала је данас на поподневном трговању у Азији за 1,16 одсто на 52,81 долара по барелу, док је цена америчке "лаке" нафте WTI потонула за 1,33 процента на 48,08 долара за барел.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести