Цене нафте падају због вишка понуде

ЛОНДОН/ЊУЈОРК: Цене нафте су на путу да четврту недељу заредом забележе пад, што би био најдужи период њиховог пада од августа 2015. године, јавља њујоршка агенција "Блумберг".
opec.jpg
Фото: EPA (BARBARA GINDL)

Разлог томе је што Либија, чланица Организације земаља извозница нафте (ОПЕК), обнавља производњу, управо у тренутку када је вишак залиха у САД почео да јењава.

Иако је цена нафтних фјучерса на терминском тржишту у Њујорку данас порасла за 0,9 одсто, она је ове недеље у паду од 2,1 одсто, што је четврта узастопна недеља пада.

Америчка "лака" нафта WTI за испоруку у јулу поскупела је за 39 центи на 44,85 долара за барел на Њујоршкој меркантилној берзи. Укупан промет у трговању био је у складу са 100-дневним просеком. Цена WTI нафте је у четвртак пала за 27 одсто на 44,46 долара, што је најнижи ниво од 14. новембра.

Северноморска нафта "брент" за августовске испоруке поскупела је за 58 центи на 47,50 долара за барел на ИЦЕ европској берзи фјучерса са седиштем у Лондону, а у овој недељи је пала за 1,4 одсто.

Америчке залихе нафте су прошле недеље пале мање од очекиваног, према подацима Управе за енергетске информације, док ће Либија, која је изузета из договора ОПЕК-а о смањењу производње нафте, повећати производњу на милион барела дневно до краја јула, према саопштењу државне нафтне компаније Нешнел ојл ко.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести