Цене нафте поново на узлазној путањи

ЊУЈОРК: Цене нафте су поново на узлазној путањи након оштрог пада у уторак, јер на тржишту влада забринутост због смањења производње у Русији, прекида испорука из Либије и наговештаја о паду залиха у САД.
nafta
Фото: pixabay.com

Европска нафта Брент за испоруку у наредном периоду (фјучерс уговори) тргује се, према последњим подацима са портала оилприце.цом, по цени од 107,8 долара за барел, у порасту за 0,52 посто на дневном нивоу, након пада за више од 5,0 посто у уторак, а цена америчке WTI нафте је ојачала за 0,89 процената на 103,5 долара по барелу.

Руска производња је у периоду од 1. до 19. априла износила 10,11 милиона барела еквивалента нафте и кондензата дневно, што је за око 8,2 процента мање у односу на дневни просек у марту, извештава "Блумберг".

Цене нафте су достигле прошлог месеца највише нивое од 2008. године након покретња руске "специјалне војне операције" у Украјини и од тада бележе волатилно кретање пошто инвеститори анализирају ефекте које на тржиште имају одлуке САД-а и Уједињеног Краљевства о забрани увоза из Русије, као и најављено пуштање у промет великих количина "црног злата" из стратешких резерви неколико земаља.

Поремећај у испорукама, при чему је најновији изазван протестима у Либији, такође су утицали на снажне осцилације цена у протеклим недељама.

У међувремену, Амерички институт за нафту, организација коју финансира нафтна индустрија, процењује да су залихе сирове нафте у САД пале прошле недеље за око 4,5 милиона барела, наводи њујоршка агенција позивајући се на изворе упознате с подацима.

Уколико те цифре потврде и званични државни подаци, који треба да буду објављени касније данас, то ће бити највећи пад залиха у складиштима широм САД од почетка фебруара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести