Циља се извоз ИТ сектора од 1,5 милијарди евра

Влада Србије на последњој седници формирала је Канцеларију за информационе технологије и електронску управу.
it sektor2, pixabay
Фото: Pixabay, ilustracija

То „представља и остварење вишедеценијског сна ИТ заједнице у земљи да постоји државни ИТ ауторитет на највишем нивоу – Влада Србије, који ће сигурно допринети даљем расту ИКТ сектора у земљи, као једном од најбрже растућих сектора и омогућити даљи раст БДП”, навела је Влада Србије у образложењу о њеном оснивању.

Процењује се да Србији недостаје 30.000 ИТ стручњака, а циљ Владе Србије је да извоз ИТ услуга кроз пет година достигне цифру од 1,5 милијарди евра годишње. Председник компаније „Комтрејд” Веселин Јевросимовић сматра да циљ да се за пет година достигне 1,5 милијарди евра годишње од извоза ИТ услуга није нереалан, али да има још много тога да се уради.

„Циљ се може остварити врло брзо, с тим да ми још увек морамо да регулишемо извоз софтверских услуга преко интернета“, оценио је Јевросимовић.

„То код нас још није регулисано. Не користимо интернет као највећи транспортни канал када је софтвер у питању, а оног тренутка када то будемо регулисали, мислим да ћемо лако и брзо достићи ту цифру.“


Додатних 700 студената

Око 25 факултета у Србији проширило је своје квоте на ИТ смеровима, што је донело око 700 места више него претходних година. Тренутно су најтраженији програмски језици Ц плус-плус (Ц++), Јавасцрипт, а тражени су и девелопери и програмери апликација.


По мишљењу помоћника директора „Комтрејд групе” Срећка Миодраговића, једина и најбоља стратегија за решавање проблема мањка кадрова у ИТ-у је да се они „произведу” кроз систем школовања.

„Сигурно ће после завршених факултета бити оних који настављају своју каријеру и ван земље или можда чак и оних који одлуче да покрену неке своје старт-апове, али апел факултетима је да повећају број квота за будуће ИТ стручњаке“, рекао је Миодраговић.

„Добро је што је Влада одлучила да известан број људи преквалификује за ИТ јер подршка мора да крене од државе да би све те активности имале масовност.“

Да би програми преквалификације у ИТ сектору пратили потребе привреде, из републичког буyета почетком године издвојено је милион и по евра. Програм има за циљ да се преквалификацијом заправо обезбеде почетници у ИТ сектору који Србији недостају. На конкурс за преквалификације у ИТ сектору, објављен у фебруару ове године, за две недеље пријавило се 8.902 кандидата, а највећи број – половина од укупног броја, био је старости између 26 и 30 година. Пројекат преквалификације, коју организује Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са ИТ заједницом, реализује се у три велика града у Србији – Београду, Новом Саду и Нишу. Прва пилот-фаза, подразумева обуку 100 кандидата, а главна фаза обуку додатних 900. Уколико пилот-фаза буде оцењена успешно, друга ће бити спроведена крајем године, а критеријум за мерење успешности је брзина запошљавања у ИТ индустрији након завршеног курса.

Почетком прошлог месеца на Факултету организациони наука у Београду завршено је прво тромесечје пилот-програма преквалификација у ИТ сектору. ФОН је заједно с „Бреза софтвер инжењерингом” обучавао 25 полазника за рад у програмском језику Јава. Курс Апплицатион Программинг „Линк групе” похађа 15 полазника, а десет похађа програм Њеб Девелопемент. „Војводина ИКТ кластер” у Новом Саду обучава 25 полазника за програм за Њеб Девелопемент, а за програм Јава обучава се 12 нишких полазника у Кластеру за напредне технологије, док се њих 13 обучава за рад у програму НЕТ. 

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести