Дебитовање на берзама у САД донело Кинезима 11,7 млрд долара

ПЕКИНГ: Апетит инвеститора за улагањем у кинеске компаније на америчким берзама скочио је у 2020. на шестогодишњи максимум упркос тензијама између две земље.
ny berza
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Кинеске компаније прикупиле су 11,7 милијарди долара путем 30 иницијалних јавних понуда (ИПО) у Сједињеним Државама ове године, наводи се у извештају компаније Ренесанс Кепитал од 17. децембра, преноси Си-Ен-Си-Би.

То је највећи износ од 2014. године, када је 16 компанија са седиштем у Кини прикупило 25,7 милијарди долара дебитујући на америчком тржишту капитала, при чему се највећи део односио на компанију Алибаба, чији је ИПО био највећи у свету до тада.

Према извештају Ренесанс Кепитала, две кинеске компаније - Луфакс за финансијске технологије и онлајн платформа за некретнине Ке, сврстане су међу 10 највећих ИПО-а у Америци ове године.

Такође, кинеска фирма за доставу намирница Дада, у коју је инвестирао Волмарт, затим стартапи за електрична возила Сенг и Ли Ауто, као и компанија БлуСити, власник највеће ЛГБТ кинеске апликације за упознавање, нашли су се међу осталим великим листирањима у Њујорку ове године.

Како примећује Си-Ен-Си-Би, кинеске компаније испољавају снажан ентузијазам за излазак на америчке берзе упркос бурној години у односима између две највеће светске економије. Осим актуелних трговинских тензија, администрација председника САД Доналда Трампа настоји да онемогући улагања америчког капитала у кинеску имовину, додаје се у тексту.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести