Азијске берзе мешовите, долар на двоипогодишњем минимуму

СИДНЕЈ: Азијске берзе бележе данас мешовите резултате након волатилног трговања на Вол Стриту, узрокованог делом разочаравајућим извештајем о новим радним местима у САД, док се долар спустио близу двоипогодишњег минимума услед раста оптимизма инвеститора због вакцине против коронавируса.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

„Инвеститори у валуте појачано улажу у оне ризичније након најновијих вести о напредовању вакцина", објавила је банка Морган Стенли.

Доларски индекс је пао данас на најнижи ниво у последње две и по године, на 90,948 поена, а према последњим подацима тргује се на 90,976, извештава Ројтерс.

Британија је јуче постала прва западна земља која је одобрила вакцину против ковида, при чему ће 800.000 доза Фајзерове и БиоНТекове вакцине од следеће недеље бити доступне најризичнијим групама становништва.

Америчка управа за храну и лекове треба да одржи састанак саветодавног одбора поводом вакцина следеће недеље, а гувернер Њујорка Ендрју Куомо је изјавио да се прва испорука у тој држави очекује 15. децембра у количини довољној за 170.000 становника.

Наде да ће пандемија, која је до сада у свету однела готово 1,5 милиона живота, коначно бити стављена под контролу, изазвале су раст апетита за ризиком на валутним тржиштима, при чему су аустралијски и новозеландски долар скочили према америчком долару.

Наде у пакет фискалне подршке у Сједињеним Државама такође су подигле оптимизам инвеститора.

Међутим, ентузијазам међу трговцима акција је мањи.

Амерички индекс е-мини фјучерса С&П500 незнатно је склизнуо као и термински индекс Дау Џонс. У Европи, фјучерси у индексној корпи Еуростокс 50 ослабилли су за 0,1 посто, немачки ДАКС фјучерси су се спустили за 0,2, а лондонски ФТСЕ за 0,4 процента.

У Азији, јапански Никеи је остао непромењен, док су јужнокорејски КОСПИ и аустралијски референтни индекс ојачали за око 0,4 одсто.

Кинеске берзе су на отварању трговања биле у благом паду, при чему је индекс најликвиднијих акција ЦСИ300 потонуо за 0,2 посто, а сличан тренд је забележила и берза на Новом Зеланду.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, порастао је за 0,4 процента, настављајући успон из претходна два дана.

Бојазан тржишних актера да америчка економија можда успорава одразила се на цене акција после објаве извештаја о платним листама у приватном сектору у САД, а према којем је у новембру отворен мањи број радинх места него што се очекивало, јер је раст нових случајева кронавируса довео до додатних ограничења пословања.

Током ноћи, Вол Стрит је био час у "црвеном" час у "зеленом", да би дан завршио у малом плусу. Индекси Дау Џонс и С&П 500 забележили су добитке од по 0,2 одсто, док се технолошки Насдак готово није померио.

На валутним берзама, аустралијски долар, осетљив на ризик, скочио је према америчкој валути на ниво изнад двогодишњег максимума, на 0,7420 америчких долара, док је новозеландски долар на затварању тргован за 0,7063 америчких долара, близу свог највишег нивоа од маја 2018.

Евро је напредовао на 1,2118 долара, достигавши највиши ниво од краја априла 2018.

Цене нафте су склизнуле јер су произвођачи "црног злата", укључујући Саудијску Арабију и Русију, сукобили мишљења по питању потребе да се настави рекордно смањење пумпања које је установљено у првом таласу корона пандемије.

Северноморска нафта Брент нафта је ослабила за девет центи на 48,16 долара за барел, док је америчка лака нафта WТИ појефтинила за 14 центи на 45,14 долара.

Злато је незнатно ојачало, на 1.832,6 долара по унци.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести