Долар ојачао према свим валутама, највише према јену

ХОНГ КОНГ: Амерички долар је у успону данас према свим водећим валутама, при чему је највише ојачао према јапанском јену који је дотакао најнижи ниво у односу на долар у последње 24 године.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Долар је скочио на 135,22 јена, на највиши ниво од октобра 1998, настављајући узлазни тренд са претходних седам узастопних сесија, извештава Ројтерс.

Пад јена је последица све дубљег јаза између приноса на јапанске и америчке референтне државне дужничке хартије, при чему су подаци о усијаној мајској инфлацији у САД додатно погурали навише приносе америчких обвезинца.

Такође, нагло слабљење јена је и резултат све изразитије дивергенције између монетарних политика централних банака западних земаља и Јапана. Наиме, очекује се да ће Федералне резерве и Банка Енглеске наставити да подижу своје референтне камате на седницама ове недеље, а постоји шанса да ће то учинити и Швајцарска национална банка.

С друге стране, Банка Јапана не одустаје од своје ултралабаве политике, и настоји да одржи приносе на референтне 10-годишње дужничке хартије у оквиру циљане стопе од нула до 0,25 процентних поена. Насупрот томе, принос на америчку 10-годишњу државну обвезницу порастао је јутрос за 12 базних поена на 3,2 процента.

Актери на валутним берзама дају отприлике две трећине шанси да ће Федералне резерве повећати кључну камату за најмање 125 базних поена на следећа два састанка, од којих је први ове недеље, а други у јулу. Другим речима, то значи да ће бар једно повећање бити за 75 базних поена, шти би било највеће подизање стопе од 1994.

Доларски индекс, који прати вредност америчке валуте према корпи шест конкурената, ојачао је за 0,3 посто на 104,58 поена, на највиши ниво у последње четири недеље.

Евро се спустио за 0,23 посто на 1,0490 долара, а у истом проценту је ослабила и британска фунта на 1,2287 долара, услед очекивања да ће Банка Енглеске повећати референтну камату у четвртак по пети пут од децембра прошле године.

Швајцарска национална банка се такође се састаје у четвртак, а на столу је потенцијално подизање кључне стопе за 25 базних поена.

Аустралијски долар је пао за 0,6 процената на 0,6998 америчких долара, на троипонедељни минимум, пошто је страх од утицаја повећаних камата навео инвеститоре да се окрену улагањима у сигурнију имовину.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести