Долар у благом успону после тродневног слабљења

ЛОНДОН: Долар је данас благо ојачао након три дана узастопног пада, док су ризичније валуте на силазној путањи јер су суморни економски показатељи и ширење новог соја ковида-19 у неким земљама зауставили узлет на тржиштима акција, која су ове недеље бележила нове рекордне нивое.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Долар је слабио према корпи ривалских валута током протекла три дана, пошто су планови америчког председника Џоа Бајдена у вези са фискалним подстицајима унели оптимизам на тржишта капитала и подстакли трговце на куповину ризичније имовине.

Тај тренд је међутим данас прекинут. Тржишно расположење је спласнуло повукавши глобалне берзе наниже са рекордних нивоа, а долар се стабилизовао, при чему је доларски индекс према корпи валута напредовао за непуних 0,1 посто, на 90,147 поена, на трговању око поднева по Гриничу, извештава Ројтерс.

Ипак, доларски индекс је и даље на путу да забележи највећи недељни губитак од средине децембра.

На погоршање тржишног сентимента утицали су делом данашњи подаци о слабом децембарском опоравку малопродаје у Британији, затим извештај ИХС Маркита о паду пословне активности у еврозони у јануару, као и ноћашњи показатељи о посртању јапанске фабричке производње у овом месецу и песимистичним изгледима услужног сектора.

Евро се трговао према долару рано поподне на непромењеном нивоу од 1,2172 долара.

Јединствена валута је у четвртак незнатно порасла након саопштења Европске централне банке о монетарној политици и њене процене да можда неће морати да искористи сва средства из пандемијског Програма хитних куповина обвезница.

Норвешка круна је пала за више од 1,0 одсто у односу на евро, на 10,3275 круна за евро, због пада цена на робним берзама, пре свега пада нафте која је један од извозних адута те нордијске земље.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести