Евро мало изнад паритета према долару, трговци песимистични

СИНГАПУР: Евро осцилира данас незнатно изнад паритета према долару уочи података о инфлацији у САД, а трговци су опрезни из страха да би висок показатељ америчких потрошачких цена могао да гурне јединствену валуту на вишедеценијски најнижи ниво.
evri, pixabay
Фото: pixabay.com

Долар је ојачао на азијском трговању, након повећања референтне камате за 50 базних поена на Новом Зеланду и у Јужној Кореји, што је било очекивано, али није пружило велику подршку ни новозеландском долару ни јужнокорејском вону.

Евро је склизнуо јутрос на 1,0036 долара, извештава Ројтерс.

Од почетка године је пао за скоро 12 посто, при чему се јуче спустио на 20-годишњи минимум, пошто је рат у Украјини изазвао енергетску кризу која је угрозила изгледе привредног раста Европе. Јединствена валута се спустила у уторак на само 1,00005 долара на најшире коришћеној платформи за брокерске услуге Електроник Броукинг Сервисиз, а током ноћи је дотакла ниво од 1,0 долара на Ројтерсовом диловању.

Аналитичари кажу да би евро могао додатно да падне ако скок инфлације у САД наведе инвеститоре да се кладе на високо повећање каматних стопа Федералних резерви.

Економисти предвиђају да ће америчка инфлација за јун износити 8,8 посто на годишњем нивоу, највише у последњих 40 година, што ће вероватно појачати очекивања везана за агресивније подизање каматних стопа и помоћи долару.

Евро је прошлог месеца пао испод паритета према швајцарском франку, а кокетира и с падом испод 200-дневног покретног просека у односу на британску фунту.

Слабљење евра и јена подстакло је доларски индекс, који је ове недеље достигао 20-годишњи максимум од 108,560 поена, а јутрос се на азијском трговању кретао око 108,13 поена.

Јапански јен је ове године доживео дебакл, јер се Банка Јапана држи своје ултра лаке монетарне политике за разлику од пооштравања које спроводе скоро све друге централне банке. Јен је остао данас под притиском и тргује се на нивоу од 137,055 јена за долар, након што је у понедељак потонуо на 137,75 јена, на најнижи ниво од 1998.

Фунта је такође ослабила услед јачања долара, а аналитичари сматрају да је на силазном путу након оставке британског премијера Бориса Џонсона прошле недеље. Према последњим подацима, трговала се за 1,19025 долара, а извештај о бруто домаћем производу који треба да буде објављен данавиди се као следећа велика препрека јачању фунте. Трговци предвиђају да је британски БДП у мају забележио нулти раст.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести