Евро се опоравља, долар посустаје

ТОКИО: Евро се креће данас у Азији близу највишег нивоа од 22. септембра према долару, америчка валута посустаје према корпи ривала, док је британска фунта продужила опоравак после одлуке владе да одустане од контроверзног смањења пореза на доходак најбогатијих Британаца.
novac pare

Аустралијски долар је оштро пао према америчком долару након што је централна банка те земље изненадила тржишта одлуком о мањем повећању кључне камате него што се очекивало.

Аустралијски долар је потонуо у једном тренутку током трговинске сесије за чак 0,97 посто према америчком парњаку, а према последњим расположивим подацима тргује се на нивоу од 0,6482 УСД, односно у паду за 0,5 процената, извештава Ројтерс.

Централна банка Аустралије је саопштила да је одлучила да успори темпо пооштравања монетарне политике, јер је камата на готовинске позајмице значајно порасла у кратком временском периоду, али је оставила отворена врата за даље подизање референтне стопе.

Евро се кретао јутрос близу највишег нивоа од 22. септембра, при чему је ојачао за 0,15 процената на 0,9838 америчких долара.

Фунта је такође порасла за 0,08 одсто на 1,1333 долара, након што је на отварању трговања достигла ниво од 1,13435 долара, на којем је била и 22. септембра, дан пре него што је нова влада узбуркала тржишта својим предлогом мини-буџета којим се предвиђало велико смањење пореза које би се финансирало повећањем задуживања државе.

Британска премијерка Лиз Трас је, под притиском посланика из властите Конзервативне странке, одустала јуче од тог плана.

Долар је изгубио извесну подршку према конкурентима услед пада приноса на америчке државне обвезнице током ноћи, након што су домаћи економски подаци показали успоравање производње, што указује на то да произвођачи већ осећају утицај агресивног повећања камате Федералних резерви (ФЕД).

Доларски индекс, који мери вредност америчке валуте у односу на шест главних ривала, износио је јутрос 111,55 поена, што је близу минимума од 111,46 бодова који је последњи пут виђен 23. септембра. Индекс долара је прошле среде скочио на највиши ниво у последњих 20 година од 114,78 поена.

Истраживање америчког Института за управљање набавкама (ИСМ), које је објављено синоћ, показује да је производна активност у САД била у септембру најспорија у скоро две и по године услед пада нових поруџбина.

Према јапанском јену, долар је ојачао за 0,14 посто на 144,77 јена, што је испод нивоа од 145 јена на који је накратко скочио у понедељак, први пут од 22. септембра када су јапанске власти интервенисале на девизном тржишту како би подржале домаћу валуту.

Јапански министар финансија Шунићи Сузуки поновио је јуче да су власти спремне на "одлучне" кораке на девизном тржишту уколико се "оштро и једнострано" негативно кретање јена настави.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести