Европске берзе на новим рекордним нивоима

ЛОНДОН: Европске берзе бележе данас нове рекордне нивое, подржане растом акција енергетских компанија и прозвођача робе намењене потрошњи грађана, пошто су снажни економски подаци из САД-а и Европе подигли инвестиционо расположење.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Паневропски индекс СТОКС 600 порастао је за 0,4 процента на раном трговању, након што је на претходној сесији забележио рекордно високу вредност, извештава Ројтерс.

Снажна експанзија фабричке активности у САД и Европи у мају подстакла је у уторак скок акција на светским тржиштима капитала до нових највиших ниво, а инвеститори сада очекују да ће амерички подаци о броју нових отворених радних места, који треба да буду објављени у петак, потврдити солидан опоравак највеће светске економије.

Акције нафтних и гасних компанија порасле су за 1,1 проценат резултирајући добицима у тим секторима у Европи, подстакнуте успоном цена сирове нафте након одлуке Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника да остану при свом плану о постепеном повећању испорука на тржишта у јуну и јулу.

Дански произвођач луксузних телевизора и стерео уређаја Банг&Олуфсен регистровао је скок цене акција од чак 11,9 посто, након што је објавио оптимистичну прогнозу зараде за целу годину, а ојачале су и акције шведске компаније Волво Камиони, за солидних 2,7 процената.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести