Европске берзе у “зеленом”, скачу акције авио-компанија

ЛОНДОН: Европске берзе су од јутрос у успону јер инвеститоре охрабрују вести о свакодневном смањењу стопе смртности од коронавируса у Шпанији и Италији, а оптимистична саопштења две велике нискотарифне авио-компаније подстакла су снажан опоравак њихових акција.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Паневропски индекс СТОКС 600 порастао је за 1,2 посто на раном трговању у 7:03 часова по ГМТ, након што су најновији подаци из два европска жаришта вируса Ковид-19, Италије и Шпаније, указали на смиривање епидемије, извештава Ројтерс.

Британски нискотарифни авио-превозник, Изиџет, скочио је за 9,0 процената после саопштења да очекује да ће ће моћи да преживи дуготрајно приземљење флоте захваљујући корацима које је предузео како би подржао своје финансије, што је погурало навише шири индекс акција путничких и туристичких предузећа СXТП за 2,3 одсто.

Из ривалске ваздухопловне компаније Рајанер изјавили су у среду за Ројтерс да су се припремили за ценовни рат међу авио-превозницима у коме ће, кажу, победити, кад буду укинута ограничења путовања уведена због коронавируса и путници се врате туристичким дестинацијама.

Акције немачког онлајн модног трговца, компаније Заландо, такође су узлетеле за 8,0 одсто, након саопштења да је оптимистичан у погледу пословања у другом тромесечју јер им је продаја порасла у априлу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести