Форбс: Кина лансира сопствену криптовалуту 11. новембра

ПЕКИНГ: Кинеска централна банка планира да сопствену криптовалуту изда већ 11. новембра, на најпрометнији дан за онлајн шопинг у тој земљи, објавио је амерички финансијски магазин Форбс, позивајући се на два извора упозната са ситуацијом.
kina
Фото: Tanjug

Народна банка Кине (ПБОЦ) још од 2014. године истражује могућност лансирања сопствене дигиталне валуте како би умањила трошкове промета традиционалног папирног новца и појачала контролу над новчаном масом.

ПБОЦ планира да своју криптовалуту дистрибуира кроз најмање седам институција у почетној фази, међу којима су кинески технолошких дивови попут Алибабе и Тенсента, затим највећа кинеска картичарска компанија Чајна Јунион Пеј и четири кинеске државне банке, наводи се у извештају који се позива на извор укључен у развој криптовалуте.

Поменуте институције ће, према Форбсовим изворима, бити одговорне за "дистрибуирање криптовалуте до 1,3 милијарде кинеских грађана и осталих који послују у ренминбију".

Форбсови извори указују и да се централна банка Кине "нада да ће та валута на крају бити доступна и потрошачима у Сједињеним Државама."

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести