ИЕА смањила прогнозу глобалне тражње за нафтом у 2021.

ПАРИЗ: Међународна агенција за енергетику (ИЕА) смањила је данас прогнозу глобалне потражње за нафтом за 2021. годину, наводећи да ће се раст броја оболелих од ковида-19 и обнављање мера закључавања додатно одразити на мобилност људи.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

ИЕА сада процењује да ће се светска тражња за нафтом у овој години опоравити за 5,5 милиона барела дневно, на 96,6 милиона барела, што је за 300 хилада барела мање од њене прошломесечне прогнозе, преноси ЦНБЦ.

Америчка тв станица подсећа да је током прошле године тражња за нафтом забележила пад без преседана од чак 8,8 милиона барела дневно због разарајућег дејства пандемије коронавируса на глобална тржишта "црног злата".

Према предвиђању агенције са седиштем у Паризу, потражња за нафтом ће током прва три месеца ове године благо опасти услед пооштравања корона мера којима се у многим земљама додатно ограничавању путовања.

Стога је ИЕА смањила пројекцију раста тражње за овим енергентом у првом кварталу за 0,6 милиона барела, на 94,1 милиона барела дневно. То значи да ће се потражња у прваом тромесечју 2021. вратити на ниво од пре годину дана.

„Глобално увођење вакцина против ковида поставља основ за узлазни тренд тражње у овој години...али ће за потпуни опоравак бити потребно више времена јер ће обнављање блокада у бројним земљама утицати на продају горива“, наводи се у извештају агенције.

Међународна нафтна референца, северноморска нафта Брент тргована је јутрос на терминском тржишту по цени од 55,26 долара за барел, што је пораст од 0,9 посто у односу на понедељак. Цена фјучерса америчке WТИ нафте порасла је за 0,3 процента на 52,51 долара по барелу.

Оба типа нафте су на претходној трговинској сесији пала за више од 2,2 одсто, што је био њихов најлошији дневни учинак од 21. децембра, преноси ЦНБЦ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести