Илон Маск продао акције "Тесле" за још милијарду долара

ЊУЈОРК: Главни извршни директор "Тесле" Илон Маск продао је још 934.090 акција, или око 1,02 милијарде долара власничког удела у компанији за производњу електрицних аутомобила и његовој фирми која се бави соларном енергијом, према финансијским подацима објављеним касно синоћ на Вол Стриту.
tesla
Фото: pixabay.com

Маск је истовремено искористио опције за куповину скоро 1,6 милиона "Теслиних" акција по фиксној цени од 6,24 долара по акцији, које су му додељене као накнада у оквиру компензационог пакета 2012. године, будући да не прима плату и бонусе у готовини, преноси ЦНБЦ.

Коришћењем опција, чији рок важења истиче следеће године, Маск је у овом кварталу повећао свој удео у "Тесли" са око 170,5 милиона акција на преко 177 милиона деоница, објавио је Вол Стрит Журнал.

Шеф "Тесле" је 8. новембра почео увелико да продаје акције, делом да би измирио порески рачин који му следује по основу опција.

Маск је почетком новембра анкетирао милионе својих пратилаца на Твитеру, питајући их да ли да прода 10 посто власничког удела у "Тесли". Они су гласали за. Према неким проценама, Маск има још више од милион акција за продају од планираних око 17 милиона деоница, како би достигао циљано отуђење 10-процентног власничког удела.

Али, велики део продаје који је уследио након забавне Твитер анкете, био је део плана који је Маск донео још у септембру ове године, знајућио да му предстоји измириваје поприличне пореске обавезе, напомиње ЦНБЦ.

Он је недавно објавио на Твитеру да ће платити највећи порез у историји САД-а, у износу од преко 11 милијарди долара.

Ове године, акције "Тесле" су порасле за више од 54 одсто, што је Маска учинило најбогатијим човеком света. Према проценама Форбса, његово нето богатство сада премашује 275 милијарди долара, по основу власничког удела у "Тесли" и његовој космичкој компанији СпејсЕкс.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести