ИЖС: Радници чвора Косово Поље нису вишак

БЕОГРАД:  Процес модернизације и реформисања железнице који се спроводи у последње три године одвија се уз заједнички рад Владе, пословодства железничких компанија и запослених, а резултат тога је уређеније и ефикасније пословање ових фирми и више од 200 километара модернизованих пруга, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
pruga zeleznica
Фото: Dnevnik.rs

Само таквим, заједничким радом, можемо остварити оно што смо заједно поставили као циљ, а то су ефикасна и конкурентна предузећа, спремна да реализују инфраструктурне пројекте вредне 10 милијарди евра, наводи се у саопштењу.

Запослени су партнери у том процесу и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је од самог почетка инсистирало да они буду информисани и укључени и кад је реч о приоритетима за инвестирање и о свим другим процесима који се одвијају на железници, укључујући и рационализацију броја запослених, наводи се у саопштењу.

Захваљујући томе, прва фаза реформисања железнице спроведена је успешно и похваљена од стране свих релевантних домаћих и међународних институција. 

"На исти начин ушли смо и у наставак реформи, због чега верујемо да ће резултат бити ефикасније пословање железнице, уз заштиту права радника у процесу реструктурирања, посебно водећи рачуна о запосленима који живе на територији Косова и Метохије", наводи се у саопштењу.

"Инфраструктура железнице Србије" саопштила је вечерас да су радници чвора Косово Поље који живе на територији Косова и Метохије и који су радно ангажовани потребни железници и они нису вишак. 

"Радници који нису радно ангажовани, а живе на територији Косова и Метохије, биће пребачени у предузеће Железнице Србије а.д., док ће запослени који нису радно ангажовани, а већ дуго година живе на територији централне Србије, бити третирани са посебном пажњом приликом реализације другог круга социјалног програма", наводи се у саопштењу Инфраструктура железнице Србије.

У саопштењу се наводи да „Инфраструктура железнице Србије" неће раднике са простора Косова и Метохије оставити на улици и без решене егзистенције.

"Договор синдиката и пословодства железнице, са којим су радници у неколико наврата упознати, подразумева и да запослени чвора Косово Поље равноправно учествују у процесу решавања вишка запослених на бази добровољности, односно стицањем једног од услова остваривање права на пензију", наводи се у саопштењу.

Такође се додаје да је у досадашњем току реорганизације посебно вођено рачуна о интересима и социјалном статусу радника који живе на територији Косова и Метохије, а све одлуке у процесу решавања питања вишка запослених доношене су уз учешће запослених и уз поштовање принципа добровољности, саопштено је из тог предузећа. 

„Инфраструктура железнице Србије" наводи да је свесно чињенице да су запослени на Косову и Метохији готово пуне две деценије били у потпуности уз своју државу и посвећени железничком позиву, као и да су им једина примања зараде које добијају од железнице и да ће приликом доношења било каквих одлука о технолошким вишковима све то бити узето у обзир.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести