Михајловић са ММФ-ом о реформи железница, катастра...

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је данас у Београду са

представницима ММФ-а о даљем унапређењу пословног амбијента у Србији, реформи железнице и катастра, као и плановима за реализацију капиталних пројеката у 2017. години.
Радном састанку у Влади Србије присуствовали су шеф Мисије ММФ-а Џејмс Руф и стални представник ММФ-а у Београду Себастијан Соса, шеф Светске банке у Србији Тони Верхеијен и представници Европске банке за обнову и развој.

Михајловић је на састанку изнела које су предузете активности на реформисању железнице у делу смањења броја запослених и рационализације мреже пруга.
Сва четири железничка предузећа су усвојила планове оптимизације за смањење броја запослених, а још се воде разговори о финансирању трошкова линија са нижим степеном рентабилности, али за које постоји интерес локалних самоуправа и компанија за њиховим одржавањем, речено је на састанку, а преноси Министарство.

"Разговрали смо о наставку реформисања српских железница, где смо сада са постојећим пројектима у путевима, али и реформи катастра. Два пута су важна - да још више побољшамо климу за инвестиције и други део је реформа катастра", рекла је Михајловић новинарима у Тополи, где је добила признање за допринос развоју инфраструктуре у тој општини.
Према њеним речима, чекају нас озбиљни кораци реформи катастра.

"Мислим да сви овде знају какве проблеме имају у катастру. У октобру долази велика мисија ММФ и до тада ћемо имати још више, не само података, већ и резултата у реформи катастра. Такође, похваљени смо за напредак на Дуинг бизнис листи Светске банке, као и за издавање електронских грађевинских дозвола", нагласила је Михајловић.
Кад је реч о капиталним пројектима планираним за 2017. годину, Министарство ће наставити реализацију текућих пројеката, пре свега на Коридору 10, Коридору 11 и на железници, уз започињање реализације нових, укључујући изградњу ауто-пута Сурчин-Обреновац и модернизацију и реконструкцију пруге Београд-Будимпешта, на деоници Стара Пазова-Нови Сад.

"Показали смо како је могуће реализовати инфраструктурне пројекте и у компликованим околностима и то искуство могуће је искористити за генерално ефикасније управљање пројектима у Србији", рекла је Михајловићева.
Она је рекла да је ова влада у претходне две године заиста показала да може да направи огромне кораке у унапређењу пословне климе.

"Још нисмо завршили ову грађевинску сезону, али у односу на претходне године, ово ће бити добра сезона”, рекла је Михајловић.
Министарка је додала да је у јуну било доста кише, али да ће упркос томе сви планирани пројекти за обнову путева и градњу коридора бити завршени на време.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести