Јакић: Берзанска цена злата стално расте, потражња већа за 500 одсто

БЕОГРАД: Берзанска цена злата стално расте, од 2013. године је повећана чак за 91 одсто, што значи да расте око 10 одсто годишње, изјавио је данас стручњак за трговину златом Љуба Јакић уз оцену да се злато осведочило и овековечило и да људи верују у њега.
zlatne poluge zlato
Фото: pixabay.com

"Тако је још од Бабилона када је за унцу злата могло да се купи 300 векни хлеба, а исти однос је остао и данас у Европи. Тржиште злата се развило, а фирма из које долазим Инсигнитус голд била је пионир тржишта златом и на нашу иницијативу је укинут ПДВ на инвестиционо залто 2017. године чиме је тржиште потпуно легализовано и отворено и практично је експлодирало", рекао је он за Танјуг.

Оценио је да су пандемија ковида и рат у Украјини изазвали огромну потражњу за златом у свету која је повећана за више од 500 одсто, а да је било периода када је она повећавана и за 800 процената.

"Тражња је огромна и снабдевање је отежано и успорено. Код нас се доста траже дукати па је у последње време примећено да рецимо малих и великих дуката Франца Јозефа и нема", рекао је Јакић.

Истакао је да није присталица криптовалута из једноставног разлога јер је, како је рекао, принос племенитих метала за последњих пет година у односу на криптовалуте много бољи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести