Коцкање с биткоином није мимоишло ни Србију

НОВИ САД: Тек протекла 2017. година неће се памтити ни по јачањи ни по слабљењу евра и долара нити јена или јуана. Популарност им је украо биткоин.
bitkoin, ilustracija
Фото: Илустрација

Поменута криптовалута је 3. јануара ове године напунила девет година. Ако су озбиљни банкари на њу и гледали с подсмехом давне 2009, данас то никако није случај.

Хоће ли биткоин и друге криптовалуте у временима које долазе постати средство размене и мерило вредности, остаје да се види. Тек, када се оне помену, све је мање подсмеха, а све више интересовања.

Почетком ове године један биткоин вредео је 15.000 долара. Највећу вредност досегао је лане – 17.000 долара. Пре месец дана вредео је 7.033 долара, а пре годину 767. Први који су га куповали и слагали у е-новчанике су за њега издвајали мање од долара.

До биткоина се долази „рударењем”. Путем рачунара се решава компликована једначина и онај ко то успешно уради, ставља биткоин у свој е-новчаник.

До биткоина се данас такође може доћи и на берзи или куповином од власника који га већ има.

Сви који се нису удубљивали у монетарна кретања, а ни све друго што се односи на биткоин, питају се како да мало више сазнају о томе. У Србији ради „Дипло фондација – Биткоин асоцијација Србије”.  

Арвин Камбери из поменуте Асоцијације каже да вредност биткоина зависи од потражње. У суштини се ради о шпекулативној делатности. Вредност се гледа према обичном новцу.

Иза биткоина је систем повезаних рачунара који одобравају трансакције. Купац може да се одлучи за један биткоин, али и за његов стоти део па и мањи. То се ради у онлајн мењачницама широм света.

Биткоин се може мењати за папирни новац, али и за друге криптовалуте.  А колико се данас може некоме препоручити да уложи у биткоин?

Ту треба бити изузетно опрезан, наглашава др Бранко Живановић с Београдске банкарске академије.

Према његовим речима, биткоин је новац који је формиран од неформалних група. Иза њега не стоји ниједна држава, а ни централна банка.

Већ смо видели да се вредност лако мења и да је дискутабилна. Свима који код нас желе да га ставе у е-новчаник препоручио бих да буду веома опрезни. То вам је као и с коцком: уложите у то онолико новца колико можете да изгубите без штетних последица. Знам да се ових дана говорило и о томе да ће поједине државе усвојити криптовалуте и одрећи се свог новца. Веома сам скептичан према тој идеји. Тешко да ће се државе одрећи све моћи и погодности које доноси сопствени новаца у корист неформалне групе која стоји иза биткоина. Уосталом, видећемо шта ће се догађати с биткоином у наредних пет-шест година. Тек онда ћемо моћи више да кажемо о будућности биткоина и криптовалута уопште, поручио је наш саговорник.


Динар или крипто?

Код нас биткоин није забрањен. Може се њиме плаћати, али се цена мора изразити у домаћој валути. Код нас већ постоји неколико ресторана који примају биткоин, односно плаћање из е-новчаника.

Међутим, већина власника, и када троши своје биткоине, чини то електронским путем за онлајн куповине. Уколико криптовалуте и постану нешто уобичајено, извесно је да ће прво стицати популарност и поверење у онлајн трансакцијама.


С биткоином треба бити опрезан и из других разлога. Недавно је полиција из Словеније потврдила да је компанија која се бави криптовалутама пријавила нестанак велике количине биткоина из е-новчаника.

Камбери каже да су то могли урадити само људи који су запослени у фондацији или су њима блиски.

То је могао да уради само неко ко зна налог и лозинку. Свако ко има биткоине треба да их држи заштићене помоћу криптографског кључа, каже наш саговорник.

Иначе, има одличне шансе да буде оџепарен, то смо већ сазнали.

Дугих прстију има, очигледно, на све стране, али и нових улагача који би да купе ту валуту и обогате се преко ноћи.

Скупе графичке картице се у Србији продају као алва. Лане их је продато у вредности од 1,2 милион евра, а претходних година тек око пола милиона само преко сајта „Купујем/Продајем”.

Оне су главни алат за „рударење”.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести