Нафта ојачала због веће потражње од понуде, барел 113 долара

МЕЛБУРН: Цене нафте су порасле данас настављајући прошлонедељни благи успон, подстакнуте снажном тражњом за горивом у САД, оскудном понудом и слабљењем долара.
nafta
Фото: pixabay.com

Европска нафта Брент ојачала је за 72 цента на 113,27 долара по барелу на азијском трговању до 4:08 часова по средњоевропском времену, а цена америчке нафте WTI је порасла за 53 цента или 0,48 посто, на 110,81 долара за барел, извештава Ројтерс.

На тренд раста утицала је јака америчка потражња за горивом уочи главне сезоне путовања која традиционално почиње за викенд на Дан сећања крајем маја и завршава се на Празник рада у септембру.

Аналитичари кажу да, упркос страховању да ће раст цена горива потенцијално смањити потражњу, подаци компанија ТомТом и Гугл указују на повећање мобилности последњих недеља и на све већи број људи на путевима.

Слабљење америчког долара који нафту чини јефтинијом за купце који поседују друге валуте такође је допринело повећању потражње.

Раст цена "црног злата" је, с друге стране, ограничила забринутост везана за напоре Кине да мерама локдауна угуши ковид, мада је најављено да би Шангај после скоро двомесечног карантина требало поново да се отвори 1. јуна.

Затварања у Кини, највећем светском увознику нафте, угрозила су индустријску производњу и грађевинарство, због чега је влада минулог петка донела сет мера за подстицање економије, међу којима је и веће смањење камате на хипотеке него што се очекивало.

Аналитичари банке АЗН кажу да су корона мере ограничења привремено укочиле кинеску потражњу за енергентима и предвиђају да ће усвојени сет подстицаја допринети расту индустријске производње у другој најснажнијој глобалној економији.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести