Нафта пала на вест да ће Саудијци знатно повећати производњу

ЊУЈОРК: Цене нафте су пале данас након извештаја да је Саудијска Арабија спремна да повећа пумпање сирове нафте ако руска производња знатно опадне због нафтног ембарга Европске уније.
nafta
Фото: pixabay.com

Међународна ценовно референтна нафта Брент пала је за 2,30 посто на 113,6 долара по барелу, а америчка WTI нафта се спустила за 2,48 процената на 112,4 долара за барел на трговању до 124,23 часова по нашем времену, према подацима са портала оилприце.

Фајненшел тајмс (ФТ) је раније објавио, позивајући се на добро упућене изворе, да је Саудијска Арабија свесна ризика од дефицита пнуде и да „није у њиховом интересу да изгубе контролу над ценама нафте“.

Саговорници ФТ-а, чији идентитет лист није открио, рекли су да Саудијска Арабија, која је де факто лидер Организације земаља извозница нафте (ОПЕК), за сада не сматра да на тржишту "црног злата" постоји несташица.

У извештају лондонског пословног дневника је наведено да се воде разговори о томе да Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати одмах повећају производњу, што би могло да буде објављено на данашњем састанку групе ОПЕК+, коју чине чланице ОПЕК-а и њихови савезници с Русијом на челу, пренео је Ројтерс.

Досаје се да се разматра могућност да повећање производње које је планирано за септембар буде пребачено на јул и август.

Садијска Арабија је раније одбијала позиве Вашингтона да повећа пумпање изнад квоте на коју је, као чланица групе ОПЕК+, пристала у оквиру споразума о постепеном повећању производње.

Ријад се сагласио с предлогом да промени свој став и да повећа производњу како би се смириле цене нафте, приклонивши се захтеву администрације америчког председника Џоа Бајдена, рекли су извори ФТ-а упознати са разговорима.

Саудијске власти су дале уверавања да ће повећати производњу уколико на тржишту нафте дође до кризе са снабдевањем, додаје се у извештају.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести