Најава највећег ветропарка винула акције Финтел Енергије

БЕОГРАД: Пад инвестиционе активности, јачање BELEX индекса и раст акција Финтел Енергије након најаве компаније да ће градити највећи ветропарк у Србији и Европи, обележили су трговачки дан на Београдској берзи. 
beogradska berza
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Укупан промет на трговању износио је око 7,1 милион динара (59,7 хиљада евра).

Индекс BELEX15 је порастао за 0,4 посто на 707 поена, а BELEXлајн се попео за 0,1 проценат на 1.529,73 поена.

Инвеститорима су најатрактивније биле обичне акције Комерцијалне банке, које су ојачале за 1,7 одсто на 2.340 динара, а забележиле су трговање у износу од 1,6 милиона динара. С друге стране, преференцијалне акције ове банкарске куће су ослабиле за трећину процента на 870 динара, и оствариле промет од приближно 0,1 милион динара.

Иначе, министар финансија Србије Синиша Мали потписао је јуче уговор о консултантским услугама са конзорцијумом који предводи инвестициона банка Лазард, а који ће пружати саветничке услуге с циљем проналажења стратешког партнера за Комерцијалну банку. 

Република Србија је власник 41,75 одсто акцијског капитала Комерцијалне банке. Објава тендера за Комерцијалну банку се очекује до краја јуна ове године, а уговор с новим стратешким партнером би требало да буде потписан до краја 2019. године.

Акције аеродрома „Никола Тесла” су на данашњем трговању остале на ранијем нивоу од 1.099 динара, уз реализацију вредну 1,1 милион динара, а мировала је и цена хартија Нафтне индустрије Србије на 680 динара, које су истрговане за 0,8 милиона динара.

Компанија Финтел Енергија је регистровала раст цене од 2,0 процента на 520 динара, остваривши промет од 0,7 милиона динара, а добитнике дана је предводило саобраћајно предузеће “Ласта” из Београда, које је скочило за 5,5 посто на 559 динара, уз невелику реализацију.

На МТП тржишту је поново најтргованије било Саобраћајно, туристичко, услужно предузеће “Вршац” с прометом од готово 2,0 милиона динара, уз пад цене за 1,0 проценат на 5.600 динара. 

Страни инвеститори су у укупном промету на тржишту акција учествовали с уделом од 35,77 одсто, при чему у куповини с 44 процента, а у продаји са 27,52 посто.

На берзи данас није трговано државинм дужничким хартијама.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести