НБС: Инфлација се враћа у границе циља средином године

БЕОГРАД:  Инфлаторни притисци у Србији су остали ниски, чему је допринела пуна снабдевеност тржишта робом, чак и у условима нагле и снажне промене у структури тражње изазване пандемијом, констатује Народна банка Србије у мајском Извештају о инфлацији.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

"Инфлација се од почетка године кретала у складу с нашим очекивањима и у априлу је износила 0,6 одсгто међугодишње. Ниске инфлаторне притиске потврђују и базна инфлација од 1,4 посто и усидрена инфлациона очекивања", напомиње централна банка у извештају.

Према мајској централној пројекцији, НБС очекује да ће међугодишња инфлација остати ниска и стабилна до краја периода пројекције, односно да ће се средином ове године вратити у границе циља.Томе ће, како се напомиње, допринети ишчезавање базног ефекта код цена поврћа, а затим ће се до краја године кретати око доње границе циља.

"Са опоравком тражње и јачањем економске активности, очекујемо да ће се инфлација током наредне године постепено приближити централној вредности циља од 3,0 одсто, али да ће остати испод те вредности до краја периода пројекције". У односу на фебруарску пројекцију, актуелна пројекција инфлације је на нижем нивоу, пре свега због оштрог пада светске цене нафте и пада агрегатне тражње.

Неизвесност у погледу остварења пројекције инфлације и даље се, наводи НБС, у највећој мери односи на кретања у међународном окружењу, пре свега на глобалну трговину и привредни раст, токове капитала према земљама у успону и светске цене нафте и других примарних производа.

Кретање инфлације ће зависити и од брзине опоравака домаће тражње, као и од кретања регулисаних цена, напомиње НБС у мајском Извештају о инфлацији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести