Објављен јавни позив за Комерцијалну банку

БЕОГРАД: Министарство финансија објавило је данас јавни позив за прикупљање изјава о заинтересованости за учешће у тендерској продаји акција Комерцијалне банке које су у власништву Републике Србије.
komercijalna banka, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Заинтересовани купци ће моћи да стекну највише 83,23 одсто од укупног броја издатих обичних акција Комерцијалне банке, наводи се у јавном позиву објављеном у дневном листу Политика.

Прецизира се да је држава на дан објављивања огласа власник 41,75 одсто регистрованих обичних акција Комерцијалне банке, а током тендерског поступка ће стећи додатних 41,47 процената акција од ЕБРД, IFC Capitalization Fund, DEG и Sweedfund, на основу обавезујућег уговора о стицању релеватних акција од тих међународних финансијских институција.

Рок за достављање изјава о заинтересованости је 21. јун 2019. године.

Према критеријумима за учешће на тендеру, потенцијални купац треба да докаже да се у последње три године бави банкарском делатношћу и да је вредност његове активе у тој делатности на крају 2018. износила више од једне милијарде евра.

Такође се тражи да докаже да је у последњих 10 година прикупио средства у износу од најмање 500 милиона евра, или да је на крају 2018. године управљао имовином вредном најмање милијарду евра или да је у последњих 10 година инвеститор са минималним учешћем у капиталу од 20 одсто у најмање једној банкарској групи чија је актива износила више од милијарду евра.

У огласу се наводи да су зависна друштва Комерцијалне банке а.д. Београд - Комерцијална банка Подгорица, Комерцијална банка Бања Лука и Комбанк инвест Београд, друштво за управљање инвестиционим фондовима.

Изјаве о заинтересованости на српском или енглеском језику могу се подносити у затвореној коверти адресираној: 

Пројекат "Mafthew" - Изјава о заинтересованости, Министарство финансија Републике Србије, Кнеза Милоша 20, 11000 Београд, Република Србија; или путем електронске поште на: 

joreg.asmussen@lazard.com или farid.benchelth@lazard.com.

Комерцијална банка је прошле године остварила најбољи финансијски резултат у историји, са рекордним износом профита од 71 милион евра. Вредност њених акција је од почетка ове године скочила на Београдској берзи за око 60 одсто.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести