Опоравак цена нафте након три недеље пада

ЊУЈОРК/ЛОНДОН: Нафта се данас стабилизовала после три седмице пада услед предвиђања Саудијске Арабије и Русије да ће на тржиштима ове сировине бити успостављена равнотежа упркос сигналима да америчке компаније повећавају број бушотина.
nafta.jpg
Фото: EPA (TATYANA ZENKOVICH)

Цена нафте на терминском тржишту у Њујорку порасла је данас за 1,5 одсто након што је прошле недеље склизнула наниже за 3,8 процената, извештава агенција "Блумберг".

Америчка "лака" нафта WTI за испоруку у јулу порасла је за 69 центи на 46,52 долара за барел на Њујоршкој меркантилној берзи на трговању рано поподне, у 1:21 часова по лондонском времену. 

Укупан промет у трговању био је 40 одсто изнад 100-дневног просека. Цена WTI нафте се у петак опоравила за 19 центи на 45,83 долара, ублаживши недељни пад на 3,8 процената.

Северноморска нафта "брент" за августовске испоруке попела се за 83 цента на 48,98 долара за барел на ICE евроспкој берзи фјучерса са седиштем у Лондону. Прошле недеље, цена "брента" је изгубила 3,6 посто вредности. 

Саудијски министар енергетике Калид Ал-Фалих рекао је на брифингу за новинаре у Казахстану, одржаном заједно са руским колегом Александром Новаком, да се светске залихе нафте смањују и да ће њихов пад убрзати у наредна три до четири месеца. 

Према његовим речима, глобалне залихе "црног злата" ће до краја ове године бити сведене на петогодишњи историјски просек, који циља Организација земаља извозница нафте (ОПЕК). 

Ал-Фалих је, међутим, додао да Саудијска Арабија, највећи произвођач у нафтном картелу, може да модфикује своју политику уколико смањење производње не буде дало жељене резултате.

Александар Новак је на брифингу у Астани казао да Русија остаје привржена томе да учини све што може како би се тржиште поново уравнотежило.

Саудијска Арабија ће смањити од јуна количине нафте за испоруке купцима у јулу за око 600.000 барела дневно, преноси "Блумберг" позивајући се на неименовани извор упознат са плановима Ријада.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести