Опрез инвеститора на валутним берзама, долар мирује

ЛОНДОН: Долар данас мирује према већини валута, јер су инвеститори опрезни с повлачењем било каквих потеза због забринутости везане за пандемију и ишчекивања нових сигнала о глобалном економском опоравку.
dolari pixabay
Фото: pixabay.com

На преподневном азијском трговању, долар је занемарљиво склизнуо за 0,01 посто у односу на корпу валута.

Евро је био стагнирао према долару, док се јапански јен, који важи за сигурно уточиште, спустио на 110,07 јена за долар са једномесечног максимума од 109,535 јена забележеног у четвртак, преноси Ројтерс.

Имајући у виду преосетљивост тржишта на свако помињање ранијег заоштравања монетарне политике у САД, тржишни актери чекају сутрашње податке о америчкој инфлацији и обраћање председника Федералних резерви (ФЕД) Џерома Пауела у среду и четвртак.

Економисти које је анкетирала британска агенција процењују да ће раст потрошачких цена у САД износити 0,4 посто у јуну на месечном нивоу и 4,0 процента на годишњем, након два месеца узастопног оштрог скока инфлације.

Било какав знак да би инфлација могла да потраје дуже него што се раније мислило могао би да појача очекивања да ће ФЕД раније излаћи из актуелног пандемијског програма подстицаја, што би подупрло долар према другим водећим валутама.

Насупрот томе, бенигнији показатељ инфлације инвеститори могу да протумаче као сигнал да америчка централна банка може себи да приушти дуже задржавање лабаве монетарне политике, што би заузврат подстакло више улагања у ризичну имовину, укључујући и улагања у валуте осетљиве на ризик.

Поред тога, Народна банка Кине је изненадила тржишта у петак ублажавањем своје монетарне политике у настојању да подржи економски опоравак након ковида, који није успео да оџи трајнији замајац.

Јуан је био благо ојачао према америчкој валути и трговао се на нивоу од 6,4735 за долар, пошто су цене кинеских акција и обвезница порасле.

Криптовалуте су бележиле незнатно кретање. Цена биткоина је износила 34.431 долара, а етер се трговао за 2.154 долара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести