Оштар пад фјучерса на европским берзама

ЛОНДОН: Цене фјучерса на европским берзама снажно су потонуле пратећи ноћашњи пад акција на Вол Стриту, јер су подаци о производним активностима у Азији појачали забринутост поводом успоравања економског раста и растуће инфлације.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Индекс фјучерса, који прати водећих 50 европских компанија, пао је за 1,3 посто на трговању до 6:00 часова по средњоевропском времену, извештава Ројтерс.

Међу европским регионалним тржиштима, британски индекс фјучерса ФТСЕ ослабио је 0,9 процената, док су немачки фјучерси у индексној корпи ДАКС пали за 1,1 посто.

Према статистичким подацима, азијска производна активност посустала је у септембру. Економије у азијском региону притискају знаци успоравања кинеског раста и затварање фабрика узроковано пандемијом корона вируса.

Подаци о европској и америчкој производној активностима, као и показатељи о инфлацији у еврозони треба да буду објављени касније током дана. Инвеститори покушавају да процене изгледе монетарних политика након што су водећи централни банкари недавно упозорили на да би повишена инфлација могла да потраје дуже него што се првобитно мислило.

Европске берзе су закључиле септембар с падом од 3,4 одсто, што је најгори месечни показатељ у последњих годину дана.

Референтни панервропски индекс СТОКС 600 изгубио је скоро 4,5 посто вредности у односу на рекордан ниво који је бележио средином августа.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести