Пад акција на светским берзама, долар расте

ХОНГ КОНГ: Цене акција су пале данас на азијском трговању пратећи тренд глобалне распродаје, јер су агресивнији тонови америчких креатора политике о потреби снажнијег пооштравања монетарне политике узнемирили тржишне актере и погурали вредност долара близу двогодишњег максимума.
dolari
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, пао је за 1,17 посто на најнижи ниво у последњих седам дана, а јапански Никеи је потонуо за 1,9 процената, извештава Ројтерс.

Негативно кретање бележе и цене европских и америчких акција. Индекс фјучерса Еуростокс 50 ослабио је јутрос за 0,2 одсто, на Вол Стриту су фјучерси акција у индексној корпи С&П 500 у минусу за 0,37 процената, а технолошки Насдак фјучерси су у губитку за 0,35 посто.

„Цео политички став и приступ економској политици у САД се променио и тржишта то почињу да схватају“, каже Редмонд Вонг, тржишни стратег у компанији Саксо Маркетс Хонг Конг.

Како објашњава, "пажња тржишта се заиста померила ка квантитативном заоштравању након свих јучерашњих изјава званичника ФЕД-а и записника, о намери да се пооштре финансијски услови и смањи агрегатна тражња".

Записник са састанка америчких Федералних резерви од 15. до 16. марта, који је објављен у среду, показао је све дубљу забринутост креатора политике да је инфлација прожела целу економију.

Гувернерка Федералних резерви САД Лаел Брејнард изјавила је у уторак да очекује брзо смањење биланса централне банке.

Редмонд Вонг сматра да би на дуги рок позитивне реалне каматне стопе биле добре за глобалну економију, али да би у средњем року дошло до ревалоризације цена имовине.

Сва три главна индекса Њујоршке берзе су током ноћи пала, а најгоре је прошао технолошки Насдак Композит, који се стропоштао за 2,22 посто.

Инвеститоре такође мучи растућа економска напетост у Кини, која се бори са новим таласом ковида-19.

Шангај, који је тренутно цео у карантину, пријавио је скоро 20.000 нових случајева 6. априла, при чему велика већина заражених нема симптоме болести, саопштиле су јутрос локалне власти.

Аналитичари финансијског холдинга Номура проценили су у уторак да су укупно 23 кинеска града, која су заједно дом око 193 милиона људи и учествују са 22 посто у БДП-у земље, применила мере потпуног или делимичног затварања.

Индекс најликвиднијих кинеских акција је ослабио за 0,9 одсто, а акције на берзи у Хонг Конгу су пале за 1,3 процента, при чему су у највећем губитку акције великих кинеских технолошких компанија

Уочи објаве записника ФЕД-а кренула је велика распродаја америчких државних дужничких хартија, уз скок приноса на вишегодишње максимуме пре него што су се касније стабилизовали.

Принос на америчке десетогодишње обвезнице је регистровао малу промену на азијском трговању и износио је 2,5865 посто, док је принос на двогодишње записе био нешто нижи, 2,4554 процента.

На тржиштима валута, очекивано квантитативно заоштравање у Сједињеним Државама погурало је долар близу двогодишњег максимума у односу на корпу валута.

Доларски индекс износио је 99,537 поена, након што је током ноћи достигао ниво од чак 99,778 поена, подупрт слабљењем валута везаних за робу са недавних максимума услед пада цена нафте и пада евра.

Заједничка валута еврозоне се на ноћашњем трговању незнатно опоравила са једномесечног минимума, али је и даље, како кажу аналитичари ИНГ банке, под притиском због „двоструке претње“ - од економског утицаја нових санкција Русији и неизвесности око исхода француских избора.

На робним берзама, цене нафте су јутрос у малом порасту након што су у среду пале на тронедељни минимум, под утицајем најава великих земаља потрошача да ће на тржиште избацити велике количине нафте из стратешких резерви како би ублажиле мањак понуде.

Цена европске нафте Брент креће се око 102,55 долара за барел, и виша је за 1,45 одсто него у среду, док се америчка WTI нафта тргује за 97,48 долара по барелу, у порасту за 1,3 процента.

Спот цена злата се спустила за 0,23 посто на 1.920,9 долара за унцу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести