Пад акција у Европи због инфлације, чека се говор Лагардове

ЛОНДОН: Европске акције су пале данас јер је бојазан од раста инфлације због повећања цена робе угушила оптимизам да ће вакцинација погурати економски опоравак.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Паневропски индекс СТОКС 600 потонуо је за 0,7 посто на трговању до 8.10 часова по средњоевропском времену, предвођен падом технолошких компанија и акција предузећа из прехрамбеног сектора, извештава Ројтерс.

Немачки референтни индекс акција ДАКС је забележио највећи пад у односу на остале европске берзе, од чак 1,1 одсто.

Индекс Лондонске берзе ФТСЕ 100 ослабио је за 0,4 процента, будући да британски премијер Борис Џонсон прави план за излазак земље из блокаде ковид-19 у жељи да постепено поново отвори угрувану економију.

Европски комесар за економију Паоло Ђентилони најавио је да ће Европска унија наредних недеља одлучити да ли да продужи суспензију својих прописа о лимитирању буџетског дефицита (3,0% БДП-а) и јавног дуга (60% БДП-а), познатим као Пакт за стабилност и раст.

Инвеститори такође ишчекују говор председнице Европске централне банке, Кристин Лагард, о стабилности, економској координацији и вођењу ЕУ који треба да одржи касније током дана.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести