Пад америчких залиха нафте подстакао раст цена

ЛОНДОН: Цене нафте су порасле на почетку данашњег азијског трговања након што су подаци удружења америчке нафтне индустрије показали да су залихе "црног злата" и горива пале прошле недеље.
burici nafta pixaby
Фото: pixabay.com

То је покренуло забринутост на тржишту у вези с понудом и бацило у други план страховања од успоравања тражње у Кини, највећем светском увознику нафте.

Светски референтна нафта Брент за испоруку у јуну (фјучерс уговори) ојачала је за 89 центи или 0,9 посто, на 105,86 долара по барелу на ноћашњем трговању у Азији у 2:23 часа по средњоевропском времену, извештава Ројтерс.

Цена фјучерса америчке сирове нафте WTI порасла је за 97 центи или 1,0 проценат, на 103,38 долара за барел.

Успону цена допринели су и медијски извештаји да Европска унија ради на новом пакету санкција према Русији због рата против Украјине, при чему ће на мети санкција бити руска нафтна индустрија.

Очекује се да ће председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен данас изложити план нафтног ембарга, кажу европски званичници.

Према тржишним изворима, који се позивају на податке Америчког института за нафту (АПИ), залихе сирове нафте у Сједињеним Државама су пале прошле недеље за 3,5 милиона барела што је више од очекиваног пада од 800.000 барела, колико су предвиђали тржишни аналитичару у анкети Ројтерса.

„Извештај АПИ-ја навео је учеснике на тржишту да престану да брину о стању потражње и да се поново фокусирају на проблем понуде“, каже Фил Флин, аналитичар Прајс Фјучерс групе.

Званични подаци америчке владе о залихама треба да буду објављени касније данас.

Током претходне сесије, забринутост за потражњу због продуженог ковид локдауна у Кини и последичног смањења путовања у тој земљи за време првомајских празника, изазвала је пад цена нафте за више од 2,0 одсто.

Глобални индекс менаџера набавке (ПМИ) у производном сектору опао је у априлу први пут од јуна 2020, при чему је корона закључавање у Кини имало највећи утицај на такво кретање, изјавила је Керолајн Бејн, главни економиста за робна тржишта у Кепитал Економиксу.

„Шира слика у погледу потражње за робом је очигледно негативна“, рекла је она, додајући да растућа инфлација и повећање каматних стопа почињу да утичу на потрошњу.

Процењује се да ће Организација земаља извозница нафте и њихови савезници на седници у четвртак остати при својој политици о постепеном месечном повећању производње за 400.000 барела дневно, иако је ова алијанса, позната као ОПЕК+, подбацила с реализацијом производних циљева у периоду између октобра и марта, осим у фебруару, наводи британска агенција.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести