Због вишка на тржишту пала цена нафте

ЊУЈОРК/ЛОНДОН: Цене нафте су пале данас на најнижи ниво од краја новембра због све видљивијих знакова да акција Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) за смањење производње не успева да елиминише вишак понуде ове сировине на тржишту.
velikaPecurkaRenoviranje05-RHA.jpg
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

Цене нафтних фјучерса срозале су се данас за више од 2,0 посто на обе стране Атлантика, извештава агенција "Блумберг". 

Америчка производња сирове нафте порасла је на 9,29 милиона барела дневно, на највиши ниво од августа 2015, према саопштењу Америчке управе за енергетске информације (ЕИА).

Америчка "лака" нафта ЊТИ за доставу у јуну пала је за 1,28 долара (2,7 одсто), на 46,54 долара за барел на јутарњем трговању у 9:31 сат на Њујоршкој робној берзи. 

Током трговања цена фјучерса се спуштала чак и до коте од 46,39 долара, што је најнижи ниво од 30. новембра. Укупан обим трговања био је око 48 посто изнад 100-дневног просека.

Сeверноморска нафта "брент" за јулске испоруке појефтинила је за 1,23 долара, односно за 2,4 процента, на 49,56 долара за барел на ИЦЕ европској берзи фјучерса у Лондону, склизнувши први пут од 22. марта испод 50 долара. 

Цена "брента " је такође у једном моменту данас дотакла најнижи ниво од 30. новембра, од 49,33 долара по барелу.

Према извештају ЕИА, упркос повећању дневне производње за 28.000 барела у прошлој недељи, залихе сирове нафте у САД су истовремено забележиле пад за 930.000 барела. 

Америчке рафинерије су прошле седмице прерађивале 17,2 милиона барела сирове нафте дневно, користећи 93,3 посто своијх капацитета. Оба показатеља су у паду први пут у седам недеља, наводи агенција.

Нигеријски министар нафте Емануел Ибве Каћикву је најавио да ће ОПЕК вероватно продужити за шест месеци важење споразума постигнутог прошлог новембра о смањењу пумпања у цемљама чланицама за укупно 1,2 милиона барела дневно. 

Нафтни картел ће се састати 25. маја у Бечу како би донео одлуку о томе хоће ли наставити резање производње и током друге половине године.

Акције енергетских компанија пратиле су пад цена фјучерса. Индустријски индекс енергетског сектора С & П за истраживање и производњу нафте и гаса спласнуо је за чак 3,4 посто, на најнижи ниво од прошлог августа.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести