Порасле светске цене хране у мају, пети месец заредом

РИМ: Светске цене хране порасле су у мају пети месец заредом, пошто су лоше временске прилике погурале цене сира и кукуруза навише, саопштила је Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).
kukuruz, Dnevnik/M. Mitrović
Фото: Dnevnik.rs

Из ФАО, такође, упозоравају да је драстичан пад очекиваног рода кукуруза у поплављеним подручјима САД умањио претходну пројекцију те организације о глобалној производњи житарица у 2019. години, преноси агенција Ројтерс.

Ценовни индекс, који израчунава ФАО и који мери месечне промене цена корпе производа (житарица, уљарица, млечних производа, меса и шећера), износио је у просеку 172,4 поена у мају у односу на 170,3 поена у априлу.

Индекс цена млека скочио је за 5,2 одсто у односу на априлску вредност, приближивши се тако петогодишњем максимуму, а сир је допринео скоку тог индекса због снажне глобалне потразњи за тим производом изазване сушом у Океанији, која је ограничила извозне перспективе тог региона.

Индекс цена житарица порастао је за 1,4 одсто, док је, с друге стране, индекс цена шећера пао за 3,2 одсто у мају.

ФАО сада предвиђа да ће светска производња житарица износити 2,68 милијарди тона, што је мање у односу на претходну прогнозу од 2,72 милијарде тона, али још увек за 1,2 одсто више у односу на ниво из 2018. године, када је производња пала.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести