После 80 година чуће се звоно на Београдској берзи

БЕОГРАД: На Београдској берзи ће се 20. новембра први пут чути звоно после скоро 80 година, пошто ће након успешно спроведене иницијалне јавне понуде (ИПО) почети трговање акцијама српске компаније Финтел Енергија.
berza
Фото: Epa (Justin Lane)

Како је речено на отварању 17. Међународне конференције Београдске берзе "Упграде 1н Белграде", инвеститори и грађани имаће прилику да од 20. новембра тргују акцијама Финтел енергије сваког радног дана од девет до 14 сати, као и осталим акцијама доступним за трговање на Београдској берзи. 

Акције Финтел енергије ће 20. новембра бити укључене у тзв. Прајм листинг, који је најквалитетнији сегмент српске берзе.

"У уторак ће се након 80 година чути берзанско звоно. Желимо да то не буде усамљени случај и да имамо више ИПО понуда", рекао је директор Београдске берзе Синиша Крнета на конференцији.

Он је истакао да ће то бити почетак једног новог берзанског живота и додао да берзе упаво и постоје због таквих компанија.

Директор Финтел Енергије Тицијано Ђованети рекао је да та компанија улаже у енергетску ифнраструктуру која ће остати у Србији у наредних 50 година и да зато прикупљају ресурсе и на локалном нивоу.

Рекао је да је Финтел Енергија до сада у Србији у изградњу ветропаркова уложила 150 милиона евра и планира да уложи још најмање толико у наредним годинама.

Ðованети је навео да је било тешко да изађу на Београдску берзу због компликованих процедура, али да без обзира на то, желе да подстакну и друге инвеститоре да изађу на ту берзу.

"Надам се да ће се размишљање инвеститора у будућности променити када је реч о Београдској берзи", рекао је Ђованети.

Каже да је Београдска берза ограничена по обиму трговине и да је треба развити, пошто је кључно правило у трговини да ће клијенти куповати оно што је на полици изложено.

Финтел Енергија а.д. је кћерка фирма компаније Финтел Енергија С.п.А. 

Процес иницијалне јавне понуде Финтел енергије завршен је 30. октобра, а у току трајања понуде уписано је преко 1,5 милиона акција. Тим поступком Финтел енергија је од улагача на тржишту прикупила 755,2 милиона динара намењених даљем развоју пословања и ширењу мреже њених ветропаркова у Србији. 

Укупна очекивана тржишна капитализација, односно берзанска вредност компаније Финтел Енергија, износиће око 112 милона евра на почетку трговања. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести