Повратак кикиндског црепа на тржиште 16 држава

Надзорни одбор „Тозе Марковића” одлучио је да се потпише уговор с фирмом „Бедески“ из Италије, једним од најпознатијих произвођача опреме за производњу црепа, за инсталирање нове линије за производњу црепа вредне 1,5 милион евра.
Vladimir Ilić foto: Dnevnik.rs
Фото: Владимир Илић фото: Дневник.рс

У кикиндској фабрици за производњу грађевинског материјала „Тоза Марковић” ДОО непуну годину од изласка из стечаја, када је двотрећински власник постало ЈП „Србијагас” и започета реализација усвојеног плана реорганизације, упослено је 625 радника, од којих 200 на неодређено, а уз повратак на тржишта 16 земаља у окружењу, кренуло се и у улагања у модернизацију производње керамичких плочица и црепа. Међутим, осим позитивног пословања које фабрика сада остварује, плаћање дугова из времена лоше приватизације који ускоро доспевају, представља додатни најтежи испит.

Надзорни одбор „Тозе Марковића” одлучио је да се потпише уговор с фирмом „Бедески“ из Италије, једним од најпознатијих произвођача опреме за производњу црепа, за инсталирање нове линије за производњу црепа вредне 1,5 милион евра.

Директор „Тозе Марковића” Владимир Илић изјавио је да ће се тим улагањем добити две нове пресе и нови калупи за производњу црепа већег формата, а планирана је и репарација вагона који су на ивици технолошке употребљивости. Илић је додао да нова опрема треба да буде инсталирана до краја ове године, пробна производња уследиће у прва два месеца, а да ће се нови артикли из погона кикиндске фабрике на тржишту наћи у марту 2018.

Упослено 625 радника, од којих 200 на неодређено време

Од изласка из стечаја, у „Този Марковићу” у погону су две линије за производњу црепа и две за керамичке плочице. Средином марта ове године покренута је нова линија за дигиталну штампу плочица и уз ту инвестицију, вредну 450.000 евра, кикиндска фабрика је, по Илићевим речима, сада у групи најопремљенијих произвођача керамичких плочица у региону.

Изласком из стечаја и отварањем новог поглавља у пословању кикиндског гиганта индустрије грађевинског материјала, предвиђен је грејс-период од године за враћање дугова насталих у периоду катастрофално лоше приватизације. „Тоза Марковић” би од јесени требало да почне извршавање финансијске обавезе предвиђене планом реорганизације фабрике – враћање дуга вредног 25 милиона евра, који би требало да се измири за десет година, тако да годишња обавеза износи 2,5 милиона евра. Предвиђено је да се обавезе измирују у ратама квартално, при чему прва доспева за плаћање крајем октобра.

Директор Владимир Илић сматра да ће управо то бити полагање правог испита и доказивања могућности да ли фабрика може опстати на тржишту уз озбиљне обавезе које има јер је лоше и недомаћинско пословање претходног власника, београдске фирме ИТХ, довело „Тозу Марковића” до руба пропасти а опстанак фабрике у питање.

Менаyмент „Тозе Марковића” сматра да би било добро да се грејс-период продужи још пола године до годину да би се дошло до максимално пројектованих капацитета. Илић најављује да ће наредни пеирод бити посвећен преговорима с већинским власником, ЈП „Србијагас” и Владом Србије, с једне стране, и банкарима, с друге. Осим продужења грејс-периода, с банкама се жели преговарати и о каматама јер, како указује директор Илић, главница дуга који притиска „Тозу Марковића” вишеструко је окамаћена.

М. Митровић   

Производња плочица 

„Први пут након десет година имамо сопствену производњу плочица и након два месеца рада продали смо 200.000 квадрата, што је добар успех“, указао је директор Илић.“У производњи црепа 95 одсто је прва класа, како је било у најбољим данима фабрике.

У овој години у погонима „Тозе Марковића” планирана је производња 32 милиона комада црепа, што је десет одсто више него лане, док ће продукција керамичких плочица, уз увећање од 50 одсто, премашити два милиона квадрата.“

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести