Промет на мало и раст индустрије у Кини изнад очекивања

ПЕКИНГ: Малопродаја и индустријска производња у Кини порасли су у октобру изнад очекивања, показују данашњи подаци Националног завода за статистику.
kina, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Малопродаја је прошлог месеца забележила раст од 4,9 одсто у односу на годину дана раније, надмашивши прогнозе економиста који су у анкети Ројтерса предвиђали раст од 3,5 одсто, а у односу на септембар је повећана за 4,4 одсто.

Раст промета у трговини на мало је утолико значајнији ако се има у виду да је октобар почео нерадно због прославе последњег великог државног празника у земљи у текућој календарској години. Међутим, значајни покретачи малопродаје, као што су куповине аутомобила и одеће, у октобру су регистровали пад на годишњем нивоу.

Индустријска производња је такође премашила прогнозе у октобру са стопом раста од 3,5 процената међугодишње. У Ројтерсовој анкети је предвиђано да ће износити 3,0 одсто.

Од јануара до краја октобра, инвестиције у основна средства су скочиле за 6,1 одсто међугодишње.

Велики инвеститори у области некретнина попут Еверграндеа већ месецима су на ивици литице због неликвидности која их гура у могући банкрот, што изазива забринутост на глобалним тржиштима зог потенцијалних последица по другу највећу светску економију. Сектор некретнина чини око једне четвртине кинеског БДП-а.

Цене стамбених јединица у више од 50 од 70 великих кинеских градова пале су у октобру у односу на претходни месец, саопштио је данас завод за статистику.

Упркос паду цена некретнина, које чине највећи део богатства домаћинстава, портпарол Националног завода за статистику, Фу Лингуи, изјавио је да је тржиште некретнина у целини остало стабилно, напомињући да је регистровано повећање продате стамбене површине.

Стопа незапослености у градовима у Кини остала је стабилна у октобру у односу на претходни месец, на 4,9 процената. Међутим, стопа незапослености популације у доби од 16 до 24 године остала је и даље на високих 14,2 посто, мада је незнатно склизнула у поређењу са септембарских 14,6 одсто.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести