Сбербанка данас продаје заплењени део акција Меркатора

ЉУБЉАНА: У Љубљани данас треба да буде одржана аукција, на којој руска Сбербанка жели да прода 18,53 одсто акција Меркатора које је запленила компанији Агрокор Инвестмент, са седиштем у Холандији, а која је у власништву Ивице Тодорића.

Почетна цена за готово петину акција словеначког трговинског ланца, који је у већинском власништву хрватског концерна Агрокор, износи 40,58 милиона евра, преноси Пословни дневник.

На аукцији, према писању словеначких медија, неће учествовати словеначка држава, о чему се протеклих недеља спеклисало, као ни неки од државних фондова. 

Акције се продају у једној серији, а како је објавио пословни лист „Finance“, по свој прилици купиће их једна од компанија у власништву саме Сбербанке, која је запленом Тодорићевих акција намеравала да покрије део потенцијалног губитка од кредита одобрених концерну Агрокор, у укупној висини од 1,1 милијарди евра.

У највећем словеначком трговинском ланцу концер Агрокор, према званичним подацима, сада власнички удео од 69,5 посто, а још око 10 одсто је у власништву хрватских пензиониох фондова, наводи се у тексту.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести