Словенија: Сбербанка почела да плени Меркаторове деонице

ЉУБЉАНА: Руска Сбербанка почела је да плени 18,53 одсто деоница Меркатора, које су тренутно у власништву Агрокорове холандске компаније Агрокор Б.В., објавили су словеначки медији, позивајући се на агенцију „Блумберг“.
sberbanka logo
Фото: Tanjug

Како преноси новинска агенција Хина, Сбербанка, један од већих кредитора посрнулог концерна Агрокор, намерава да заплењени удео у словеначком трговинском ланцу, према писању словеначког Пословног листа, задржи до краја јуна, а онда да га прода како би делимично надокнадила потенцијалне губитке које ће имати на кредитима које је одобрила Агрокору.

Као јемство за раније кредите, наводе словеначки медији, Агрокор је Сбербанци дао залог на деонице у Меркатору.

Према мишљењу руске банке, одредбе хрватског специјалног закона Агрокора, који је донет како би се Агрокор заштитио од даљег фиинансијског посртања, а које бране заплену заложене  имовине концерна, односе се само на компаније које су у директном власништву концерна и предузећа са седиштем у Хрватској, док Агрокор Б.В. има седиште у Холандији. 

Стога Сбербанка сматра да се специјални закон донет у хрватском Сабору у априлу ове године на ту компанију не може да се односи, пишу словеначки медији, а преноси Хина.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести